Door de gaswinning moest deze monumentale boerderij in Groningen gestut worden
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Boeren in Groningen eisen compensatie voor gaswinning

Boeren in de provincie Groningen willen gecompenseerd worden voor de gaswinning onder hun grond. Ze stappen daarom naar de rechter, meldt RTV Noord.

Sinds 2003 staat in de wet dat boeren verplicht zijn de winning van delfstoffen onder hun gronden te gedogen. Daar krijgen ze niks voor terug. De Vereniging Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer roept boeren nu op deze gedoogplicht aan te vechten.

Bodemdaling

Volgens verenigingslid en akkerbouwer Albrechtus Tebbens Torringa uit Zuurdijk was het idee in 2003 dat de gaswinning weinig gevolgen zou hebben voor grondeigenaren. "Nu ligt dat anders. We hebben te maken met bevingen, bodemdaling en met imagoschade die aanzienlijk is. Dus alle reden om deze vraag voor te leggen."

Tebbens Torringa kan nog niet zeggen welk bedrag de boeren eisen als compensatie voor gaswinning onder hun grond. Hij denkt aan eenzelfde soort constructie als bij grondeigenaren met een hoogspanningsmast op hun erf.

Stichting

De Vereniging Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer wil nu eerst een stichting opzetten. Als boeren zich daarbij aansluiten, moeten ze ook meebetalen aan een rechtszaak.

Inmiddels hebben al zo'n twintig agrariërs zich aangemeld. Ze zijn bereid af te zien van een rechtszaak als een gesprek met het ministerie van Economische Zaken over compensatie iets oplevert.

Advertentie via Ster.nl