Overvolle boot met vluchtelingen wordt voor de kust van Lesbos geholpen door een vissersboot
NOS Nieuws

'Nobelprijs voor de Vrede naar Griekse eilandbewoners'

Een groep academici van vooraanstaande universiteiten als Oxford, Princeton, Harvard en Cornell vindt dat de Griekse eilandbewoners die bootvluchtelingen hebben geholpen dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede moeten krijgen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De geleerden vinden dat de Grieken die in de frontlinie van de vluchtelingencrisis leven onderscheiden moeten worden wegens het tonen van "empathie en zelfopoffering". Ze gaan de inwoners van Lesbos, Kos, Chios, Samos, Rhodos en Leros die de bootvluchtelingen hebben geholpen voordragen bij het Nobelcomité.

De initiatiefnemers hebben inmiddels ook contact gehad met de Griekse minister van Migratie, Yiannis Mouzalas. Die heeft verklaard dat Griekenland de actie zal ondersteunen. Een online petitie is intussen door bijna 300.000 mensen ondertekend. De deadline voor het indienen van nominaties is 1 februari.

Man redde twintig mensen op één dag

Het afgelopen jaar bereikten zo'n 900.000 vluchtelingen de kust van de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee, vaak verkleumd en angstig na een tocht in te zwaar beladen rubberboten. Op zee werden de boten vaak geholpen door langsvarende vissers, aan de kust werden ze onder meer opgevangen door eilandbewoners die zich als vrijwilliger hadden gemeld en aan land werd hun onderdak geboden.

De Nobelprijs voor de Vrede is nog nooit toegekend aan meer dan drie mensen tegelijk, maar kan wel naar een organisatie gaan. Dat gebeurde vorig jaar nog, toen het Kwartet voor Nationale Dialoog in Tunesië de prijs kreeg.

Als het Comité in Noorwegen de aanbeveling van de academici volgt, dan zal de prijs dus waarschijnlijk worden gegeven aan een van de vele Griekse solidariteitsnetwerken, of misschien aan de 34-jarige sergeant Antonis Deligiorgis. Die redde in december op één dag twintig vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl