De twee jongeren werden aangereden toen ze overstaken
NOS Nieuws

'Oversteekplaatsen fietsers moeten duidelijker'

Nog steeds zijn niet alle wegen veilig genoeg voor fietsers, vindt de Fietsersbond. "Als fietsers ergens oversteken, moet dat voor iedereen duidelijk zijn", zegt directeur Saskia Kluit. "Op wegen richting scholen zitten vaak wel drempels, of er staan verkeersborden. Maar die ontbreken ook op veel wegen, bijvoorbeeld op die waarop jongeren na het stappen naar huis fietsen."

Vannacht kwamen drie jongeren om bij twee fietsongelukken. In Gorinchem overleed een jongen van 16 toen hij de weg overstak en geschept werd door een auto. De automobilist was niet onder invloed, laat de politie weten.

Ook in Ermelo werden een jongen en een meisje geschept door een auto toen zij de weg overstaken. De twee zaten samen op één fiets. Volgens de politie was ook bij dat ongeluk geen alcohol in het spel.

De politie over het ongeluk in Ermelo

Jaarlijks overlijden ongeveer 190 fietsers in het verkeer, de helft omdat ze worden aangereden door een auto. "De infrastructuur is nog niet overal op orde", zegt Kluit.

De Fietsersbond pleit niet alleen voor duidelijkere oversteekplaatsen, maar ook voor meer vrijliggende fietspaden en voor auto's die zich uit zichzelf aan de snelheidslimiet houden. Kluit: "Automobilisten hebben niet altijd door dat ze te hard rijden."

De andere helft van de fietsers die overlijdt in het verkeer zijn ouderen die ongelukkig ten val komen. "Voor hen willen we de paden zo veilig mogelijk maken. Zodat, als ze vallen, ze niet meteen in een greppel terechtkomen bijvoorbeeld."

Verlichting

Fietsers kunnen natuurlijk ook zelf de kans minimaliseren dat een automobilist henzelf, of hun puberkinderen, over het hoofd ziet. "Ik raad ouders aan om elke maand te controleren of de verlichting op alle fietsen nog werkt", zegt Kluit. "Praat over drank en drugs in het verkeer en bespreek van tevoren gevaarlijke plekken op de route. En kijk altijd goed uit voor je oversteekt."

Uiteindelijk is de fiets nog steeds een van de veiligste vervoersmiddelen, benadrukt Kluit. "Er stappen dagelijks zo'n 5 tot 7 miljoen mensen op de fiets. Fietsen is nu veel veiliger dan toen ik klein was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl