Selma Poutsma (in het midden met helmnummer 104) voor de relay met Frankrijk
NOS Sport

Betuwse Poutsma shorttrackt voor Frankrijk

Het Nederlandse shorttrack zit nadrukkelijk in de lift. Maar dat weerhield een 16-jarig talent uit Deil er niet van het avontuur te kiezen. Selma Poutsma wilde maar één ding: leven en schaatsen in een ander land. Dat werd Frankrijk. Namens dat land doet ze nu mee aan het EK shorttrack. Een rol in het klassement speelt ze niet. De tijd van Poutsma moet nog komen. In een Frans schaatspak.

De overstap naar Frankrijk komt voort uit een hang naar avontuur, vertelt Poutsma in Sotsji. “Vorig jaar besloot ik dat ik naar het buitenland wilde, een andere taal wilde leren spreken.” Via haar vader, die bekend was in Frankrijk, kwam ze terecht in Font-Romeu, in de Pyreneeën.

Beter mens

“Het was best iets groots voor mij", vervolgt Poutsma. "Toen ik er heen ging, was ik vijftien jaar. Maar ik merk dat ik er sterker door ben geworden. Als mens, door de taal en de nieuwe cultuur die ik leerde kennen. Ik ging iets doen dat eerst eng was. Dat maakt mij een beter mens.”

Gemakkelijk was de overgang naar het Franse leven zeker niet. “De eerste maanden was het lastig. Je hoort een taal die je eigenlijk niet kent. Aan het eind van de dag had ik woorden door mijn hoofd tollen en daar werd ik helemaal gek van. Maar na een paar maanden krijg je die klik en lukt het beter.”

De omschakeling stelde Selma Poutsma mentaal op de proef. “Ik heb geleerd om te gaan met situaties die niet altijd makkelijk waren. Gewoon doorzetten, daar blijven en niet zeggen: ik ga naar huis. Nu heb ik vrienden gemaakt en gaat het makkelijker."

Internaat

Leven doet Selma Poutsma in een internaat, waar ze een kamer deelt met drie andere meisjes. “De dagen zijn helemaal volgepland. Ik ga naar school, vervolgens trainen, eten, school, trainen.” Dankzij het topsportleven in Frankrijk kan Poutsma ook als shorttrackster weer stappen zetten. “Ik heb veel relays gedaan met de meiden, ben op veel plekken geweest, heb veel dingen geleerd.”

Op hun beurt moesten de Franse shorttracksters ook wel even wennen aan de nieuwkomer uit Les Pays-Bas. “Ik denk dat het in het begin wel even raar was. Het is natuurlijk niet heel normaal dat er ineens een Nederlands meisje in je team komt. Maar ik denk dat ze nu wel blij met me zijn dat ik voor Frankrijk uitkom en wat voor ze kan betekenen.”

Ambitieus

Voordat ze voor Frankrijk kon rijden, mocht Selma Poutsma een jaar lang geen wedstrijden rijden. Die stap is gezet en nu staat niets haar meer in de weg om het rood-wit-blauw van La France te verdedigen. De tiener is ambitieus. Het liefst zou ze in 2018 uitkomen op de Olympische Spelen. Al realiseert ze zich terdege dat het zover nog niet is.

“Ik ben misschien nog iets te verlegen, maar het gaat steeds beter. Ik begin te leren hoe ik wedstrijden moet rijden. Het verschil met langebaanschaatsen is dat je continu bezig bent met wat je moet doen. Je maakt veel fouten en daar leer je weer van. In een race ben je steeds aan het denken, aan het racen tegen anderen. Als je 16 bent, moet je vooral nog veel leren.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl