NOS Nieuws

'Ouders vertellen hun kinderen later over Snowmageddon 2016'

Het turnteam van een universiteit in Philadelphia heeft twee nachten in hun tourbus geslapen. Door de sneeuwstorm stond het team muurvast op de snelwegen rond de stad. De bus kon geen kant op en de passagiers ook niet.

In eerste instantie lieten de meiden nog vrolijk weten dat ze Disney-films aan het kijken waren, maar toen militairen rantsoenen en water naar de bus brachten, werden de twitterberichten al snel minder vrolijk. "Tears of joy", twitterden de meiden uiteindelijk, toen ze na meer dan dertig uur weg konden.

De oostkust van de Verenigde Staten kampt met een van de zwaarste sneeuwstormen ooit. In New York ligt 26.8 inch sneeuw (ongeveer 68 centimeter), een inch minder dan in recordjaar 2006. In andere steden ligt meer dan een meter. In tien staten is de noodtoestand afgekondigd, er zijn 19 doden gevallen.

De meeste mensen kregen een auto-ongeluk, twee stierven door onderkoeling en drie ouderen overleden toen ze hun stoepje aan het schoonmaken waren. Bewoners die niet binnen een paar uur de sneeuw opruimen, kunnen een boete krijgen. Ook zijn ze verantwoordelijk als iemand voor hun deur uitglijdt en bijvoorbeeld zijn pols breekt.

  • AFP
    In New York ligt 68 centimeter sneeuw
  • EPA
    In New York viel meer dan een halve meter sneeuw
  • AFP
    Reddingswerkers graven een politie-auto uit in Washington
  • AFP
    Sneeuwschuiven in New York

In veel steden langs de oostkust ligt het openbare leven plat. In New York rijden geen bussen en bovengrondse metro's. De burgemeester heeft inwoners verboden met de auto op pad te gaan omdat het te gevaarlijk is.

"Dit wordt een gebeurtenis van een generatie", voorspelt een meteoroloog uit de zuidelijke staat Florida, waar ook sneeuw is gevallen. "Ouders zullen hun kinderen later vertellen hoe erg het was."

Omdat er in New York geen bussen rijden, kan thuiszorgmedewerker Elijah Scarboro niet naar een 89-jarige patiënt met alzheimer. "Ik wou dat ik bij hem kon komen, maar het lukt niet", vertelt hij persbureau AP.

Wie wil weten hoe dat er uit ziet, meer dan een meter sneeuw in je voortuin: een man in Virginia zette een camera neer en maakte een timelapse-filmpje. In 1,5 minuut is te zien hoe de voet van zijn parasol en het ingepakte tuinset in een nacht verdwijnen onder een dik pak sneeuw. Vooral aan het eind gaat het hard.

Veel mensen proberen er ondertussen het beste van te maken. In Washington en New York waren mensen gisteren aan het skiën, er werden sneeuwballengevechten gehouden en sneeuwpoppen gemaakt.

Op Twitter delen ingesneeuwde inwoners hun wetenswaardigheden onder de hashtag #snowmageddon. Ook #snowpocalypse en #snowzilla worden veel gebruikt.

Ook in Washington ligt veel sneeuw. De normaal zo drukke toeristische attracties waren rustig maar niet iedereen laat zich tegenhouden. "We hebben nog geen sneeuwengelen gemaakt, maar daar kijken we naar uit", zegt Robert Bella Hernandez tegen persbureau AP. "We gaan gewoon wat rondlopen. Als het onveilig is, gaan we misschien weer even naar binnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl