John Degenkolb in 2014
NOS Wielrennen

'Een wonder dat ze het er levend vanaf brengen'

Het was een normale trainingsrit voor wielerploeg Giant-Alpecin. In het Spaanse Calpe moesten de puntjes op de i worden gezet, alvorens het wielerseizoen losbarst. Maar een automobilist, vermoedelijk een Britse vrouw, reed op de verkeerde weghelft en was niet meer te ontwijken voor de renners van de Duitse formatie.

Wielerjournalist Nando Boers is in Spanje en sprak enkele leden van de aangeslagen ploeg. "Trainer Mattias Reck zat in de auto vlak achter de renners en was er als eerste bij. Ze reden op twintig kilometer van Calpe, tussen Valencia en Alicante. Ze waren net bezig geweest met de laatste sprint. Reck liet zich even terugzakken met de auto en op het moment dat hij de renners weer wilde bijhalen, ging hij een bocht om en zag hij de ravage", aldus Boers in Langs de Lijn.

Reck zag dat zes van de zeven renners waarmee hij op pad was, waren geraakt: John Degenkolb, Warren Barguil, Ramon Sinkeldam, Chad Haga, Fredrik Ludvigsson en Max Walscheid. Alleen Soren Kragh Andersen was ongedeerd.

Boers: "Reck handelde vervolgens instinctief, zei hij. Ik kreeg de indruk dat het nog steeds niet helemaal tot hem doordrong. Hij zag gelijk dat iedereen aanspreekbaar was. Maar ze hebben daar nog vijftien à twintig minuten moeten wachten voordat de ambulance kwam."

Er werden twee traumahelikopters ingeschakeld. De renners werden naar verschillende ziekenhuizen aan de Spaanse kust gebracht. "Er is verder niets bekend over hun precieze verwondingen. De teamdokter komt vanavond nog terug in het hotel. Die is bij de jongens langs geweest in alle ziekenhuizen. Mijn verwachting is dat er vanavond nog een update komt."

Degenkolb onder narcose gehecht

John Degenkolb plaatste een update op zijn Facebook-pagina. "Gezien de omstandigheden ben ik oké. De wonden op mijn dijen, onderarm en lip zijn onder narcose gehecht. Ik ben nu onderweg naar Valencia, waar in een groter ziekenhuis mijn linker wijsvinger hersteld moet worden."

Boers sprak ook een paar mecaniciens. "Ze zeiden: als je die fietsen ziet, is het een wonder dat ze het er allemaal levend vanaf gebracht hebben." Tom Dumoulin was overigens ook op hetzelfde trainingskamp. "Maar hij was met een ander groepje aan het trainen. Dit was een groepje dat vanaf februari al de grote wedstrijden gaat rijden."

Zes renners van Giant-Alpecin zijn aangereden op trainingskamp in Spanje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl