Opvang in een hangar op voormalig vliegveld Tempelhof
NOS Nieuws

Protest tegen mega-opvang op Tempelhof

Op het Tempelhofer Feld in Berlijn is geprotesteerd tegen de komst van een mega-opvang voor 7000 vluchtelingen. Het stadsbestuur van CDU en SPD wil aan de rand van voormalig vliegveld Tempelhof een noodopvang voor 7000 vluchtelingen bouwen. Daarmee zou het de grootste vluchtelingenopvang van Europa worden.

De meeste demonstranten zijn niet tegen het opvangen van vluchtelingen op zich, maar wel tegen de komst van zo veel vluchtelingen op één plek en ook tegen de opvang van veel vluchtelingen op Tempelhof.

In de vroegere hangars van Tempelhof worden nu al 2500 mensen opgevangen. Ze slapen in stapelbedden, in kleine ruimtes zonder plafonds die met noodschotten van elkaar zijn afgescheiden. Naast de hangars moeten nu containers en hallen komen. Het stadsbestuur benadrukt dat die alleen op het beton worden neergezet en dat het niet de bedoeling is op het gras van Tempelhof te bouwen.

Protest tegen opvang: dit zie je in Berlijn niet vaak

Grasvlakte

De Duitse hoofdstad staat onder grote druk om plaats te zoeken voor meer vluchtelingen. Vorig jaar kwamen er 80.000 naar Berlijn.

Tempelhof is een reusachtige grasvlakte midden in de stad, die door veel Berlijners wordt gebruikt voor recreatie. Het stadsbestuur wilde op het veld woningen bouwen, maar tegenstanders wisten dat via een referendum te verhinderen. Activisten denken dat CDU en SPD het bouwverbod nu via een omweg willen omzeilen, zodat ze er later alsnog luxe woningen kunnen laten bouwen.

De oppositie van Grünen en Linke vindt het bovendien ongezond om zoveel vluchtelingen op één plek te concentreren. Dat zou slecht zijn voor de integratie in de Duitse samenleving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl