NOS Voetbal

Donny van de Beek rammelt aan de Ajax-poort

Van de Beek geniet vooral bij Ajax

Voor de winterstop mocht Ajacied Donny van de Beek zo nu en dan al laten zien uit welk hout hij gesneden is. Nu aanvoerder Davy Klaassen geblesseerd is, weet trainer Frank de Boer wel wie hij als vervanger op het wedstrijdformulier moet zetten: de 18-jarige Van de Beek.

"Hij heeft zich daar kranig verweerd", blikt De Boer terug op het optreden van zijn pupil in het uitduel met ADO Den Haag (1-0 winst). Tegen Vitesse lijkt een basisplaats voor Van de Beek dan ook zeker. "Dat zou logisch zijn", gaf zijn trainer al toe.

Net als Klaassen is ook de naam Van de Beek er een die al jarenlang rondzingt op De Toekomst, waar de jeugdopleiding van Ajax gevestigd is. Een groeibriljant, een sierlijke middenvelder, een echte Ajacied, net als Klaassen, dat is Donny van de Beek volgens kenners.

Donny van de Beek in het shirt van Ajax

Vijf eredivisieduels speelde de jongeling dit seizoen in de hoofdmacht van koploper Ajax. Drie keer stond hij in de basis, twee keer mocht hij kort invallen. "Het gaat snel, ik heb toch al veel minuten gemaakt", vertelt een blije Van de Beek. "Ik maak grote stappen. Alles wat ik nu pak, is mooi meegenomen. Maar ik geniet vooral heel erg."

Toch was dat genieten er niet meteen. "De eerste minuten in de Arena voelde ik wel wat spanning. Maar op een gegeven moment wen je eraan en dan speel je lekker je partijtje", zegt hij nuchter.

'Ik praat veel met Davy Klaassen'

En dat doet hij. Van de Beek speelt frivool, met gif en met een houding alsof hij al jarenlang deel uitmaakt van de hoofdmacht. Het talent steekt veel op van Klaassen. Weliswaar is de aanvoerder zelf ook nog altijd een 'jonkie' met zijn 22 jaar, maar hij heeft in de voorbije vier jaar al flink wat ervaring opgedaan.

"Ik praat veel met Davy", vertelt Van de Beek. "De dingen die ik nu mee ga maken, heeft hij al meegemaakt. Daar geeft hij tips over en dat is voor mij erg fijn."

Donny van de Beek scoort in de Europa League zijn eerste treffer voor Ajax en wordt gefeliciteerd door Davy Klaassen

Klaassen liet zich bij het basisdebuut van zijn jonge ploeggenoot uit bij PEC Zwolle al lovend uit over hem. Ook snapt de Hilversummer dat hij en Van de Beek veel met elkaar worden vergeleken. "Qua uiterlijk zeker wel, maar qua voetbal ook. Ik ben trots op hem. Ik probeer hem aanwijzingen te geven, maar hij is slim genoeg om te kijken wat hij moet doen."

'Dit seizoen nog gebruiken om te leren'

Met zeven goals en zes assists in zeventien wedstrijden drukt Klaassen ook dit seizoen flink zijn stempel op Ajax. En dus zijn daar buitenlandse clubs die de verrichtingen van de aanvallende middenvelder in de gaten houden. Een vertrek deze zomer met een eventuele titel op zak - zijn vierde - lijkt een steeds waarschijnlijker scenario.

Zijn natuurlijke opvolger rammelt steeds nadrukkelijker aan de poort. "Dit seizoen gebruik ik nog om te leren. Volgend jaar moet ik er staan", spreekt Van de Beek zelfverzekerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl