NOS NieuwsAangepast

AEX-beursindex vestigt jaarrecord

Met nog twee handelsdagen te gaan heeft de AEX-index de hoogste slotstand van het jaar bereikt. De beursindex sloot op 358,32 punten.

Op de Amsterdamse aandelenbeurs stond de graadmeter na het middaguur even op 358,43 punten. Het vorige record (358,23 punten) werd in april gevestigd. De hoogste slotstand van dit jaar stond op 357,43 die behaald werd op 26 april.

Vrijwel het hele jaar waren er sterke schommelingen op de beurs, maar sinds begin december is de AEX-index gestaag omhoog geklommen.

Ook de graadmeters in Frankfurt en Parijs staan aan het begin van de middag hoger, met respectievelijk 0,4 en 0,9 procent. De Londense beurs daalt met 0,5 procent.

Eindejaarsrally

"Zoiets zie je bijna ieder jaar", zegt NOS-economieredacteur André Meinema. "Grote beleggers hebben de boeken al halverwege de maand afgesloten en handelen dus niet meer. Vooral kleine beleggers en day-traders domineren dan de markt. En omdat de omzetten heel laag zijn, is de beurs erg volatiel en krijg je dit soort uitslagen."

Voor de onverwachte decemberrally zijn er nauwelijks goede gronden, meent Meinema. "Integendeel. De eurocrisis is nog niet voorbij, het bedrijfsleven komt pas eind januari met de kwartaalcijfers, de olieprijs loopt op en veel economische macrocijfers zijn wisselvallig."

"Ze zeggen dat de markt altijd gelijk heeft, maar je kunt dit eigenlijk geen serieuze koersen noemen. Het zijn meer een soort afzwaaiers."

Verzilveren

Het is heel goed mogelijk dat de koersen op 3 januari in elkaar zakken als de institutionele beleggers weer in aan de slag gaan. "De opgelopen koerswinst wordt dan even verzilverd en dan loopt alle lucht weer uit de AEX."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl