NOS NieuwsAangepast

'Nog geen concrete Nederlandse zakendeals met Iran'

Zakendoen met Iran mag weer, maar het Nederlandse bedrijfsleven heeft nog geen concrete deals gesloten. Dat zegt Bert Bruning van Atradius, een onderneming die namens de overheid exportkredieten van Nederlandse bedrijven verzekert.

Een week geleden werden de internationale sancties tegen Iran opgeheven, omdat het land zijn nucleaire programma volgens afspraak heeft afgeschaald. Het is nu nog lastig om de risico's van het zakendoen met Iran in te schatten, weten ze bij Atradius.

Maar het bedrijfsleven moet in de komende weken concrete initiatieven ontplooien, want wereldwijd staan ondernemingen te trappelen om met Iran in zee te gaan, zegt Bruning.

Het risico voor het nieuwe Iran na de sancties is nog niet vastgesteld

Hij beschrijft de situatie als een 'golden opportunity', want Iran heeft een enorme behoefte aan investeringen. President Rohani zei afgelopen week dat zijn land tussen de 30 en 50 miljard dollar aan buitenlandse investeringen nodig heeft.

Iran moet eerst aangesloten worden op het SWIFT-systeem om internationaal betalingsverkeer mogelijk te maken. Maar dat is een kwestie van enkele weken, verwacht Bruning.

Hij wijst erop dat het bedrijfsleven zich niet door de investeringshonger van Iran moet laten verblinden, maar eerst moet nagaan hoe reëel het is dat Iran alle verplichtingen zal nakomen. Overigens is het land in het verleden een "ontzettend goede handelspartner" gebleken, is de ervaring bij Atradius.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl