Windmolenpark Burgervlotbrug
NOS Nieuws

Directeur energie-instituut verdiende flink aan windmolens

Een oud-directeur van onderzoekscentrum ECN in Petten heeft vier windmolens gekocht en in eigen beheer geëxploiteerd. Daarmee verdiende hij in vijf jaar tijd ten minste een miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. ECN is het belangrijkste adviesorgaan voor energie.

Directeur Wim Stam kocht de molens in 2008 en exploiteerde ze vijf jaar lang naast zijn baan bij ECN. Hij was bij Wind Energy Facilities BV verantwoordelijk voor het testen van nieuwe windmolens en adviseerde het ministerie van Economische Zaken onder meer over een richtlijn voor het plaatsen van windturbines. Ook was hij betrokken bij een overheidsadvies over de subsidieregeling voor windmolens.

De onderzoeken die Stam uitvoerde naar de kwaliteit en effectiviteit van windmolens en de technologie die hij ontwikkelde voor turbines staan internationaal hoog aangeschreven.

Subsidie

Stam ontving voor zijn windmolens in het windmolenpark Burgervlotbrug in tien jaar tijd 4,7 miljoen euro subsidie, ontdekte de krant na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Ook twee andere energiedeskundigen zitten privé in een coöperatie die windturbines exploiteert. Daarnaast investeerden een aantal accountants die in windenergie gespecialiseerd zijn heimelijk in het windpark van Stam. Daarvoor was een speciale vennootschap opgericht.

Volgens de krant heeft Stam de privé-exploitatie gemeld bij ECN en zag het management geen conflicterende belangen. De afdeling van Stam is niet de directe adviseur van de overheid voor bijvoorbeeld de hoogte van de subsidies voor windenergie, laat het bedrijf aan de krant weten.

Onverstandig

Hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer vindt het zowel van Stam als van ECN "onverstandig", omdat voor de buitenwereld het werk van ECN, subsidies en investeringen "simpelweg te nauw verbonden" zijn.

De Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines stelt dat sprake is van belangenverstrengeling. Volgens directeur Rob Rietveld is er een directe relatie, omdat Stam advies gaf over windmolens.

Eind 2013 heeft Stam de windmolens verkocht; een jaar later ging hij met pensioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl