NOS NieuwsAangepast

Geen terdoodveroordeelden meer op Cuba

De laatste terdoodveroordeelde in Cuba wordt niet geëxecuteerd, maar moet dertig jaar de gevangenis in. Dat heeft het hooggerechtshof in Cuba bepaald.

Humberto Eladio Real, een 40-jarige Cubaanse Amerikaan, is veroordeeld voor het doden van een man tijdens een poging tot opstand in 1994. De Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening zette zijn doodstraf om in een celstraf.

Cuba heeft sinds acht jaar feitelijk een moratorium op de doodstraf. Twee jaar geleden maakte Raúl Castro, toen hij net het presidentschap van zijn broer Fidel had overgenomen, de doodvonnissen van dertig gevangenen ongedaan.

Vuurpeloton

Eerder deze maand werden ook de doodstraffen van twee andere gevangenen op Cuba omgezet. Ernesto Cruz Leon en Otto Rene Rodriguez Llerena, beiden uit El Salvador, zijn veroordeeld voor een aanslag op een aantal toeristische Cubaanse plaatsen in de jaren 90. Daarbij kwam een Italiaan om het leven en raakten elf mensen gewond.

De El Salvadoranen zouden door een vuurpeloton geëxecuteerd worden, maar tijdens een hoorzitting op 7 december werd ook hun straf omgezet in 30 jaar celstraf.

In 2003 vonden de laatste executies op Cuba plaats. Drie mannen, veroordeeld voor een poging om een boot te kapen om naar de VS te ontsnappen, werden toen gedood door een vuurpeloton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl