NOS Nieuws

Google schikt met Britse belastingdienst

Google gaat 130 miljoen pond aan achterstallige belastingen betalen aan de Britse fiscus. Het akkoord volgt op een jarenlang onderzoek naar de internetgigant door een financiële overheidscommissie in het Verenigd Koninkrijk.

Google krijgt, net als andere multinationals, vaak kritiek omdat het ingewikkelde constructies gebruikt om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Het Amerikaanse bedrijf heeft zijn Europese hoofdkwartier in Ierland, waar de vennootschapsbelasting relatief laag is.

Het bedrijf boekte in 2013 in het Verenigd Koninkrijk voor 3,8 miljard pond aan omzet, maar droeg er 'slechts' 20,4 miljoen aan belasting af.

Geen schuldbekentenis

De schikking van 130 miljoen pond (ruim 170 miljoen euro) betekent volgens Google geen schuldbekentenis. Volgens de Europese topman Brittin wil het bedrijf er gewoon zeker van zijn dat het met het oog op de toekomst het juiste bedrag aan belasting betaalt. Hij wijst erop dat er wereldwijd steeds meer veranderingen zijn in fiscale regels.

Het bedrijf heeft ook toegezegd dat het in de toekomst andere rekenmodellen gaat hanteren voor de belastingafdracht in het Verenigd Koninkrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl