NOS Nieuws

Rajoy geeft formatieopdracht terug aan koning

In Spanje heeft premier Rajoy de opdracht om een nieuwe regering te vormen teruggegeven aan koning Felipe. Rajoy slaagde er in de afgelopen weken niet in een coalitie te vormen. Zijn Partido Popular verloor bij de verkiezingen van 20 december de absolute meerderheid en was daarna aangewezen op samenwerking met andere partijen.

Rajoy heeft nu geweigerd zichzelf voor te dragen als de nieuwe premier, omdat het zeker was dat het parlement in de nieuwe samenstelling hem weg zou stemmen.

Pedro Sanchez

Koning Felipe begint woensdag aan een nieuwe ronde van besprekingen met partijleiders. Het ligt nu voor de hand dat hij de sociaal-democratische partijleider Pedro Sanchez zal vragen een regering te vormen. Sanchez heeft het verzoek van Rajoy afgewezen om naar Duits voorbeeld samen te gaan regeren.

De PSOE van Sanchez kwam vandaag tot overeenstemming met de anti-bezuinigingspartij Podemos om een coalitie te vormen. Die combinatie heeft ook te weinig zetels voor een meerderheid en is aangewezen op splinterpartijen in het parlement.

Podemos heeft de eis al afgezwakt dat er een referendum komt voor onafhankelijkheid van Catalonië. De partij wil zich concentreren op de economische en sociale problemen in Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl