Het CDA wil dat bij echtscheidingen ook grootouders een omgangsregeling met hun kleinkinderen moeten krijgen.
NOS Nieuws

Geen omgangsrecht met kleinkind voor opa's en oma's

Grootouders krijgen geen omgangsrecht met hun kleinkinderen. Minister Van der Steur ziet te veel bezwaren, blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Hij vreest voor verdere escalatie en 'juridisering' van het probleem.

De minister noemt het afschuwelijk dat grootouders bij een vechtscheiding hun kleinkinderen niet of nauwelijks meer zien. Grootouders kunnen een belangrijke en stabiele factor zijn voor hun kleinkinderen, vindt hij.

Opa's en oma's

Oppositiepartij CDA kwam vorig jaar maart met een initiatiefnota om in de wet vast te leggen dat opa's en oma's dit niet meer kan overkomen. Net als in België en Duitsland moet het recht op contact en informatie expliciet in de wet worden opgenomen, aldus het CDA.

Grotere ruzies

Op verzoek van de Kamer komt de minister van Veiligheid en Justitie nu met een officiële reactie en uit de brief wordt duidelijk dat Van der Steur vreest voor een juridisch extra complexe situatie. Het omgangsrecht kan tot nog grotere ruzies leiden tussen de ouders en er kunnen juridische claims komen.

"In gevallen van 'vechtscheidingen' lopen er vaak meerdere juridische procedures tussen ouders. Het toevoegen van een procespartij maakt de situatie nog gecompliceerder", schrijft de minister. Hij vreest dat de kinderen hier de dupe van worden.

Een meerderheid van de Tweede Kamer zei vorig jaar al weinig te zien in het plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl