Ernest Faber, trainer van NEC
NOS Voetbal

Faber niet bang voor aanstaand vertrek van Santos

De verrassing van de eerste seizoenshelft in de eredivisie was Heracles Almelo, maar na één speelronde in 2016 staat het gepromoveerde NEC een plaats hoger dan de Heraclieden. De Nijmegenaren bezetten de vijfde plaats. Vrijdagavond gaat de ploeg van trainer Ernest Faber en spits Christian Santos op bezoek bij FC Groningen.

Als NEC met drie punten terugkeert uit de Euroborg, staat de ploeg van Faber in ieder geval voor een dag op plaats vier. De keerzijde van dit succes is het vertrek van enkele bepalende spelers. Aanvoerder Rens van Eijden vertrok al naar Dinamo Moskou en ook topscorer Christian Santos lijkt Nijmegen te verlaten. Dat is niet verwonderlijk. Santos is de blikvanger van NEC. De Venezolaan maakte afgelopen zondag al zijn twaalfde competitiedoelpunt.

Christian Santos, goudhaantje in Nijmegen

Gelimiteerde transfersom

Santos heeft een gelimiteerde transfersom van slechts drie ton in zijn contract staan, zo maakte hij afgelopen week zelf publiekelijk bekend. Santos wil nog niet vooruitlopen op een mogelijk vertrek bij NEC. “Ik weet niet of de wedstrijd tegen Groningen mijn laatste zal zijn. Eigenlijk wil ik alleen over de wedstrijd zelf praten. Dat is op dit moment het belangrijkste.”

Na zijn succesvolle jaar in de Jupiler League durfden andere, grotere clubs het blijkbaar nog niet aan met Santos. De in Duitsland opgegroeide Zuid-Amerikaan maakte vorig seizoen als aanvallende middenvelder 23 doelpunten bij de kampioensploeg van de eerste divisie. Maar nu hij ook in de eredivisie trefzeker blijkt, is er veel belangstelling uit binnen- en buitenland.

Overzicht: goals van Santos

Echt verbaasd is Santos niet over zijn eigen prestaties. “Vorig seizoen heb ik al laten zien wat ik in huis heb, al was dat natuurlijk wel een niveautje lager. Ik kwam naar NEC als een buitenspeler die veel naar binnen kwam om bij voorzetten vanaf de andere kant op de juiste plek te staan. Die kwaliteit komt mij als spits nu goed van pas.”

Faber

Trainer Ernest Faber is bij NEC bezig aan zijn eerste klus als hoofdtrainer in de eredivisie. Faber nam het stokje afgelopen zomer over van Ruud Brood, die met NEC kampioen werd. De enkelvoudig Oranje-international was toen zelf nog assistent van Phillip Cocu bij PSV.

De 44-jarige Brabander ligt niet wakker van een eventueel vertrek van Santos. “Je weet hoe het werkt in de voetballerij. We zijn onze aanvoerder al plotseling kwijtgeraakt. Dat kan met onze spits ook zomaar gebeuren. Maar we hebben er jongens achter zitten die dan hun kans moeten pakken.”

Prima kandidaten

Eén van die jongens is de spits Mihai Roman, die sinds eind augustus actief is voor NEC. Maar het zou ook kunnen dat NEC nog een nieuwe aanvaller contracteert. Op de vraag of spitsen als Tom van Weert, Bartholomew Ogbeche en Ralf Seuntjens op het lijstje van mogelijke nieuwe aanwinsten staan, reageert Faber niet ontkennend. “Dat zijn prima kandidaten. Maar het is nog lang niet zover dat we wel even één van die jongens gaan halen.”

Groningen uit

NEC haalde slechts tien van de dertig punten buitenshuis. Toch ziet Faber mogelijkheden tegen Groningen. “Normaal zijn zij thuis heel sterk. Maar de winst van FC Utrecht daar geeft ons moed. We kunnen ons in uitwedstrijden nog zeker verbeteren. Dat moeten we laten zien.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl