Demonstranten met een poster van een werkloze man die zijn leven verloor
NOS Nieuws

Avondklok in Tunesië na hevige protesten tegen werkloosheid

In heel Tunesië is een avondklok ingesteld na uit de hand gelopen protesten tegen werkloosheid. De maatregel geldt van 20.00 uur 's avonds tot 5.00 uur 's ochtends.

Gisteren was het onrustig in zeker twaalf steden, waaronder de hoofdstad Tunis. Bij de onlusten kwam een agent om het leven en raakten bijna zestig politiemensen gewond. Ook zo'n veertig demonstranten liepen verwondingen op.

Politiebureaus werden belaagd door demonstranten met stenen en molotovcocktails. Agenten zetten traangas in om hen uiteen te drijven. Deze aanvallen op publieke en private gebouwen vormen een gevaar voor het land en de bevolking, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Geëlektrocuteerd

Vooral jonge Tunesiërs gingen de straat op om hun onvrede te uiten over de slechte economische situatie. Rond de hoofdstad zit 30 procent van de jongeren zonder werk. Ze gingen de straat op nadat een man die was afgewezen bij een sollicitatie uit protest in een elektriciteitsmast klom en geëlektrocuteerd werd.

Premier Habib Essid is vervroegd teruggekomen van een bezoek aan Frankrijk om de sociale onrust het hoofd te bieden. In het Noord-Afrikaanse land is de noodtoestand van kracht sinds 11 november, toen twaalf leden van de presidentiële garde werden gedood door een zelfmoordaanslag in Tunis. Islamitische Staat eiste die aanslag op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl