NOS NieuwsAangepast

Hoogspanningslijn Zuid-Holland mag

De hoogspanningsverbinding tussen Wateringen en Zoetermeer mag worden aangelegd. Dat heeft de Raad van State besloten. De verbinding is onderdeel van het project Randstad 380kV, dat Wateringen uiteindelijk met Beverwijk moet verbinden via Zoetermeer. Met de nieuwe verbinding willen het ministerie van Economische Zaken en netbeheerder TenneT de capaciteit van het elektriciteitsnet in de Randstad vergroten en zeker stellen.

Een woordvoerder van TenneT is blij met de beslissing. "Het is mooi dat er in de druk bebouwde Randstad toch een verbinding is gevonden die is goedgekeurd. Er stond namelijk nogal wat tijdsdruk op. Volgend jaar wordt een belangrijke verbinding met Groot-Brittannië in gebruik genomen. Ook komen er centrales op de Maasvlakte bij."

Verzet

Tegen de aanleg van de hoogspanningsverbinding is al jarenlang veel verzet. Harry van der Weij, van Stichting de Groene Landscheiding: "Hij komt wel heel dicht bij onze woningen".

Inwoners van onder meer Delft en Zoetermeer vrezen voor hun gezondheid, omdat de kabels kanker zouden kunnen veroorzaken. Zo komt er in de omgeving van hoogspanningsmasten meer kinderleukemie voor.

Het feit dat een relatie tussen hoogspanningsmasten en kinderleukemie niet wetenschappelijk is aangetoond, stelt Van der Weij niet gerust. "Zoiets is heel erg moeilijk te bewijzen. Het heeft tot 2004 geduurd tot de Gezondheidsraad eindelijk tot het oordeel kwam dat het wetenschappelijk bewezen was dat ook roken schadelijk was."

Alternatieven

Het kennisplatform Elektromagnetische Velden spreekt over een "mogelijk verband" tussen straling en leukemie. Maar dat verband kan niet hard worden gemaakt. "Kinderen die langdurig in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen wonen, hebben meer kans op leukemie dan kinderen die daar verder vanaf wonen. Het gaat dan om kinderen in woningen waar het magnetische veld sterker is dan circa 0,4 microtesla. Wetenschappers hebben echter niet kunnen aantonen of dit komt door het magnetische veld van bovengrondse elektriciteitslijnen of door iets anders dat met de aanwezigheid van deze lijnen samenhangt."

De bezorgde bewoners willen dat er beter wordt gekeken naar alternatieven. Bij Delft zal een beperkt deel ondergronds worden aangelegd. De bewoners willen dat dat met een groter deel van het traject gebeurt. TenneT zegt dat dat niet haalbaar is. Volgens de netbeheerder kan in totaal maar twintig kilometer van de totale route ondergronds worden aangelegd.

Gevoelige bestemmingen

Met de uitspraak van de Raad van State zijn nog niet alle problemen uit de wereld. De Raad van State heeft de verantwoordelijke ministers opdracht gegeven binnen een jaar oplossingen te zoeken voor nog bestaande knelpunten. Het kabinet mag het overleg met de bewoners niet overlaten aan de betrokken gemeentes.

Aan beide zijden van de draden moet minstens 50 meter afstand zitten tot de huizen. Er is een lijst met elf "gevoelige bestemmingen", woningen die binnen de 50-meterszone liggen, waarvoor een oplossing gevonden moet worden.

Netbeheerder TenneT is in totaal met zo'n honderd grondeigenaren, bedrijven en particuliere woningbezitters in onderhandeling over een schadevergoeding. Sommige mensen zullen worden uitgekocht, anderen kiezen ervoor om een vergoeding te ontvangen en te verhuizen.

TenneT is bezig met een forse update en uitbreiding van het stroomnetwerk in Nederland. Naast het zuidelijke tracé van de Randstad 380kV dat nu is goedgekeurd, moet de Raad van State zich volgend jaar ook nog buigen over het noordelijke tracé tussen Bleiswijk en Beverwijk. Ook wordt een verbinding van 220 kilometer gepland tussen de Eemshaven en Diemen en in Zeeland, van Vlissingen naar Borssele.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl