Taxihandhavers in Amsterdam krijgen bodycams
NOS Nieuws

Amsterdamse taxihandhavers krijgen bodycams

Amsterdam gaat taxihandhavers bij wijze van proef uitrusten met bodycams. Doel is om agressie op en rond de taxistandplaatsen te voorkomen.

Taxihandhavers zijn gemeentelijke medewerkers die toezicht houden op de taxistandplaatsen. Zo controleren ze de doorstroming van het verkeer, checken ze vergunningen van chauffeurs en spreken ze chauffeurs en passagiers aan op ongewenst gedrag.

Bewijs

Volgens de gemeente hebben de taxihandhavers vaker dan gemiddeld te maken met geweld, zowel verbaal als fysiek. Het dragen van cameraatjes moet dat tegengaan en het gevoel van veiligheid op de taxistandplaatsen vergroten.

Bij strafbare feiten kunnen de beelden dienen als bewijs voor de politie of rechter. Als handhavers zelf gewelddadig zijn geweest, kunnen de beelden worden gebruikt bij de afhandeling van klachten.

Half jaar

Eerder heeft de Amsterdamse politie een proef met bodycams gehouden. Daaruit bleek volgens de gemeente dat de agressie afnam.

De proef op de taxistandplaatsen moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Bij groen licht gaat de proef in maart van start. Hij duurt zes maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl