Een hoogtepunt van Westra in de Tour: na de vijfde etappe in 2014, waarin hij beulswerk verrichtte voor kopman Nibali, ontvangt hij de prijs voor de strijdlust
NOS Wielrennen

Westra is wel klaar met de Tour

Hij zit in Australië nog maar net aan het ontbijt als hij besluit om het maar eens op social media te zetten. "Geen Tour voor mij dit jaar. Ik heb het daar ook wel gezien", aldus Lieuwe Westra.

Even later geeft de 33-jarige Nederlander van Astana uitgebreid uitleg. "Ik ben er inderdaad wel klaar mee. Ik heb vijf keer de Tour gereden. Kijk, voor de buitenwereld is de Tour de allermooiste wedstrijd van het jaar. Maar voor een renner, voor mij, is het de allerminste wedstrijd van het jaar. De hectiek, de stress, de ellende met valpartijen. "

Zijn beste prestatie? Hij werd in 2014 achtste in de zware etappe die uiteindelijk gewonnen werd door Lars Boom. Daar verrichtte Westra belangrijk werk voor zijn kopman Vincenzo Nibali, die dat jaar de Tour ook zou winnen.

Zijn ploeg mikt dit jaar weer op eindoverwinningen in alle grote rondes. Voor de Tour is nu Fabio Aru de aangewezen kopman. "We kwamen een poosje geleden bij elkaar in Italië. Daar werd mij gevraagd of ik naar de Tour wilde. Ik heb gezegd dat het voor mij niet hoefde."

Westra had wel graag aan de start van de Giro gestaan in Apeldoorn, met kopman Nibali, maar voor die selectie valt hij buiten de boot. "Ik wilde graag naar de Giro maar op die lijst sta ik ook niet. Ik rijd wel de Vuelta."

Belgische koersen

Teleurgesteld is hij zeker niet. "Ik ben content met het huidige programma. Ik rijd veel koersen in België, net zoals ik deed in mijn Vacansoleil-tijd." Een andere wedstrijd in Frankrijk is zijn hoofddoel. "Parijs-Nice rijd ik wel, daar wil ik goed zijn. Verder is De Panne een doel voor me." In die laatste wedstrijd eindigde hij al twee keer als tweede.

Valpartij was 'echt klote'

Ondertussen had Westra deze week al gehoopt op succes in de Tour Down Under. Hij verkeerde tijdens de tweede etappe in zeer goeden doen, maar een valpartij voorkwam een goede klassering. "Dat was echt klote. Daar train je dan de hele winter voor."

Door de klap moest zijn lichaam in de derde etappe van donderdag herstellen. "Het gaat nu weer goed, ben nog wel een beetje stijf. Donderdag was één van de belangrijkste dagen en ik was als een mummie ingepakt. Maar je ziet dat ik er daar wel dicht bij zit." Westra kwam als 22ste binnen. "Jammer dat ik door die val in de tweede groep binnenkom. Normaal gezien had ik misschien mee kunnen zijn met de eerste groep."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl