Komst vluchtelingen verloopt op meeste plekken rustig
De afgelopen maanden zijn er tal van bijeenkomsten geweest over de komst van asielzoekerscentra en noodopvanglocaties voor vluchtelingen. Bijeenkomsten die soms rumoerig verliepen, maar in veel gevallen ook rustig. Op de meeste plekken is wel stevige discussie tussen bewoners en lokale bestuurders, maar hoefde de politie niet op te treden.
Sinds 2014 zijn er 41 azc-locaties bijgekomen of uitgebreid. Ook zijn er in de afgelopen periode 26 noodopvanglocaties geopend. Samen met de azc's die al voor 2014 bestonden, zijn er in Nederland nu in totaal 91 noodopvanglocaties en azc's. Het heftigste verzet ontstaat op plekken waar grote azc's voor langere tijd komen.
Politie-inzet
Bij al die nieuwe en uitgebreide noodopvanglocaties en azc's ging dat in negen gevallen gepaard met politie-inzet. Dat moest bijvoorbeeld in Oranje, waar na een bijeenkomst boze bewoners de auto van staatssecretaris Dijkhoff belaagden. En in Rotterdam, waar met stenen naar agenten werd gegooid en de bijeenkomst een paar keer werd geschorst om de gemoederen te bedaren.
In Steenbergen liep een inloopbijeenkomst uit de hand toen de burgemeester en een inwoonster die voor de komst van een opvang is, werden uitgejouwd. Er waren berichten dat veel demonstranten van buiten het dorp kwamen.
Ondanks die rumoerige bijeenkomsten, ging het er op 32 plekken wat rustig aan toe. Zoals in Alkmaar, waar overleg gaande is over een tweede opvanglocatie naast het bestaande azc. Daar verliep de raadsvergadering zonder problemen. En in Almere werd onder meer op de markt geprotesteerd tegen de uitbreiding van een azc, maar ook daar hoefde de politie niet in te grijpen.
Besloten bijeenkomsten
Ook vanavond zijn er bijeenkomsten geweest in Utrecht, Purmerend, Meppel en Heesch die rustig verliepen. In het Brabantse dorp had de politie wel extra veiligheidsmaatregelen genomen, omdat de gemeenteraadsvergadering afgelopen maandag werd verstoord door honderden demonstranten. Woensdag ontving de gemeente een kogelbrief.
Om te voorkomen dat de informatieavonden uit de hand lopen, houden veel gemeenten bijeenkomsten waar alleen buurtbewoners op uitnodiging naar binnen mogen.
Er zijn zelfs plekken waar de komst van vluchtelingen helemaal niet tot protest leidde. Zoals in het Overijsselse Azelo, waar de inwoners de vluchtelingen warm ontvingen. Ook was er veel belangstelling voor de open dag die werd georganiseerd in het heropende azc, waar maximaal 375 mensen gaan wonen.