Rechercheurs in het bos bij Ruinen waar het lichaam van Yasmeen werd gevonden
NOS Nieuws

Eis 15 jaar voor moord op Pakistaanse importbruid

Het Openbaar Ministerie heeft vijftien jaar cel geëist tegen de 26-jarige Adeel D. uit Rotterdam voor de moord op zijn Pakistaanse echtgenote Yasmeen (25). Twee 22-jarige handlangers die zouden hebben geholpen bij het begraven van haar lichaam in een bos in Drenthe, hoorden straffen van een half jaar en een jaar tegen zich eisen. De dood van 'importbruid' Yasmeen zorgde vorig jaar voor veel beroering in de Pakistaanse gemeenschap in ons land.

Volgens de taxichauffeur D. zelf was de dood van zijn vrouw het gevolg van een ongeluk. Zij zouden ruzie hebben gekregen, omdat zijn vrouw hem verweten had dat hij was uit geweest.

D. greep haar bij de keel en duwde haar weg waardoor ze op een bank viel, zei hij tegen de rechters. Na de ruzie ging hij weg om zijn kinderen naar het huis van ouders te brengen. Toen hij terug kwam, bleek Yasmeen dood te zijn, aldus D.

'Verzonnen'

Het OM gelooft niets van deze verklaring en is ervan overtuigd dat D. zijn echtgenote heeft gewurgd. De verdachte beriep zich aanvankelijk op zijn zwijgrecht en kwam pas later met zijn verhaal dat Yasmeen door een ongeval om het leven is gekomen. Dat verhaal heeft hij volgens het OM met zijn familie later bedacht. Vooral de vader van D. zou daar een leidende rol in hebben gespeeld.

D. meldde zelf de vermissing van zijn vrouw op 25 januari vorig jaar. Hij zei dat zij niet thuis was toen hij terugkwam van een taxirit naar Antwerpen. Politie-onderzoek wees uit dat de taxi van D. niet in Antwerpen was geweest. Uit zijn telefoongegevens en beelden van verkeerscamera’s bleek dat hij van Rotterdam naar Drenthe was gereden.

Toen de politie drie weken later ging zoeken op de locatie waar de taxi van D. volgens het navigatiesysteem was geweest, werd het lichaam van Yasmeen gevonden in een bos bij Ruinen, in een 60 centimeter diep graf. D. werd aangehouden. Ook twee vrienden van hem werden opgepakt nadat uit hun telefoongegevens was gebleken dat ook zij in het bos waren geweest.

Gearrangeerd huwelijk

D. en Yasmeen hadden twee kinderen. Ze waren in 2009 getrouwd bij een door de familie gearrangeerd huwelijk. De vader van D. had Yasmeen, een dochter van zijn broer, als bruid uitgekozen.

In 2012 kwam zij naar Nederland. D. en Yasmeen woonden toen bij de ouders van D. Yasmeen klaagde tegenover vriendinnen dat ze door haar schoonmoeder werd getiranniseerd. Ze werd ook geslagen door haar man en zijn broertje, aldus het OM. Een nicht van Yasmeen vertelde de rechtbank dat Yasmeen streed voor haar vrijheid en die van haar kinderen. "Yasmeen zei dat ze in Pakistan meer vrijheid genoot dan in Nederland."

Yasmeen vreesde dat ze teruggestuurd zou worden naar Pakistan en dat ze haar kinderen moest achterlaten. Dat deze vrees niet ongegrond was, bleek uit een brief van een advocaat namens D. aan de IND. Daarin wordt gemeld dat het huwelijk tussen D. en Yasmeen is stukgelopen. De IND wordt gevraagd om haar verblijfsvergunning in te trekken en terug te sturen naar Pakistan. De IND is daar niet op ingegaan.

Vlucht

Met hulp van de politie vertrok Yasmeen in september 2014 uit het huis van de ouders van D. en vluchtte ze naar familie in Amsterdam.

Kort daarop gingen D., Yasmeen en de kinderen apart wonen. Maar doordat Yasmeen naar de politie was gestapt, zou de eer van de familie D. zijn aangetast. Ze had daarna geen leven meer. Ze vertelde een peuterleidster vlak voor haar dood dat ze werd mishandeld door D. en dat ze niet meer naar buiten mocht.

Opvallend is dat D. enkele weken voor de dood van Yasmeen op internet zocht naar informatie over allerlei soorten vergif. Zo wilde hij weten waar rattengif gekocht kon worden. Ook had hij op de dag dat Yasmeen stierf op internet proberen uit te zoeken hoe diep de Maas in Rotterdam is.

Pleeggezin

De zaak-Yasmeen leidde tot grote onrust in de Pakistaanse gemeenschap, vooral toen vriendinnen verklaarden dat zij door haar schoonfamilie werd onderdrukt en niet naar buiten mocht. Volgens de vrouwen komt dit vaker voor in de Pakistaanse gemeenschap. Femmes for Freedom, een organisatie die tegen huwelijkse gevangenschap strijdt, hield na de vermissing van Yasmeen flyer-acties in Rotterdam.

De kinderen van D. en Yasmeen zijn in een pleeggezin geplaatst. De familie van D. probeert de kinderen daar weg te halen. Dat is nog niet gelukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl