Illustrator Marit Törnqvist en dichter Ted van Lieshout
NOS Nieuws

Twee Nederlanders genomineerd voor kinderboekenprijs

Voor het eerst zijn twee Nederlanders genomineerd voor de Hans Christian Andersenprijs. Illustrator Marit Törnqvist en dichter Ted van Lieshout maken kans op de prestigieuze internationale prijs voor kinderliteratuur.

Er waren dit jaar 28 auteurs en 29 illustratoren uit 34 landen voorgedragen. Ted van Lieshout wordt door de jury geroemd om zijn "melancholieke humor", bij Marit Törnqvist viel de jury haar brede gebruik van materialen en technieken op.

Van Lieshout kreeg in 2012 de Woutertje Pieterse Prijs en een Zilveren Griffel voor zijn dichtbundel Driedelig Paard. Törnqvist werkte onder meer samen met Toon Tellegen, Hans en Monique Hagen en Sjoerd Kuyper.

Tweede keer

Ted van Lieshout werd in 2014 ook al eens genomineerd voor de prijs. Toen verloor hij van de Japanse Nahoko Uehashi. Voor Törnqvist is het de eerste keer dat ze genomineerd is.

Naast Törnqvist en Van Lieshout zijn nog tien anderen genomineerd: vijf illustratoren en vijf schrijvers. Onder hen zijn de Duitse illustrator Rotraut Susanne Berner, bekend van de kijk- en zoekboeken over de seizoenen en de Amerikaanse Lois Lowry, bekend van The Giver, dat werd verfilmd met Meryl Streep.

Schmidt en Velthuijs

De prijs wordt sinds 1956 om de twee jaar uitgereikt door de internationale boekenorganisatie IBBY. De award gaat naar iemand die een "belangrijke en blijvende invloed heeft gehad op kinderliteratuur".

Eerdere winnaars zijn bijvoorbeeld Astrid Lindgren, Erich Kästner en Tove Jansson. Twee keer ging de prijs naar een Nederlander: Annie M.G. Schmidt in 1988 en Max Velthuijs in 2004.

Op 4 april zal tijdens de boekenbeurs van Bologna de winnaar worden bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl