Containeroverslag in de haven van Rotterdam
NOS Nieuws

Belastingvoordelen Nederlandse havens moeten worden geschrapt

Het belastingvoordeel voor Nederlandse havenbedrijven moet worden geschrapt, vindt de Europese Commissie (EC). De havenbedrijven van Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Den Helder, Groningen en Moerdijk betalen geen vennootschapsbelasting over hun winst.

Dat is oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere bedrijven in de ogen van de Commissie. Die wil daarom dat vanaf 2017 ook de havenbedrijven vennootschapsbelasting betalen. Het belastingvoordeel bestond al sinds de jaren 50.

Tientallen miljoenen

De Commissie had Nederland al gevraagd om naar het voordeel te kijken, maar de voorstellen die Nederland daarop leverde gingen Brussel niet ver genoeg.

Frankrijk en België hebben ook te horen gekregen dat ze hun belastingvoordelen voor havens moeten heroverwegen. De Europese Commissie heeft die landen nog geen maatregelen opgelegd.

Hoeveel voordeel de havenbedrijven hebben hangt af van hun winst. Potentieel moeten ze tientallen miljoenen euro's extra belasting betalen.

Havenbedrijf Rotterdam

De Rotterdamse haven is ontevreden met de beslissing van de Europese commissie. Dat havenbedrijf vindt dat het schrappen van de vrijstelling van vennootschapsbelasting de oneerlijke concurrentie juist vergroot.

"De havens in omringende landen ontvangen op dit moment allerlei vormen van overheidssteun die de haven van Rotterdam niet krijgt. Het ziet ernaar uit dat dit de komende jaren ook niet zal veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl