Op de berg boven Porter Ranch is het gaslek dat de inwoners doet vertrekken
NOS Nieuws

Steeds meer mensen vertrekken uit Porter Ranch

Porter Ranch, een welgestelde buitenwijk van Los Angeles, loopt leeg, al maanden. Reden: een lek in een gasopslag in een bergtop, anderhalve kilometer buiten de stad. Al drie maanden lekt er gas naar boven en de bewoners van Porter Ranch hebben er last van. Duizenden mensen zijn gevlucht voor de stank van de chemicaliën die aan het - in principe geurloze - methaan worden toegevoegd. In de stad hangt regelmatig een lucht van rotte eieren.

Het lek in de opslag in Aliso Canyon, ten noorden van Los Angeles, werd ontdekt op 23 oktober. Vanuit een diepte van 2,4 kilometer lekt methaan naar boven, 50.000 kilo per uur, de dagelijkse uitstoot van 4,5 miljoen auto's. Het lek is inmiddels de grootste bron van uitstoot van broeikasgassen in Californië, een staat die juist bekend staat om zijn strenge milieuregels.

Milieu-organisaties spreken dan ook van het grootste schandaal sinds het Deepwater Horizon-olielek in de Golf van Mexico, in 2010. Het lekkende gas is niet te zien, behalve op infraroodbeelden.

Infraroodbeelden van het gaslek

De eigenaar van de opslag, Southern California Gas Co (SoCalGas), probeert het lek te dichten, maar dat is tot nu toe niet gelukt. De opslag in Aliso Canyon werd in de jaren zestig in gebruik genomen, nadat een olieveld leeg was gepompt. Volgens deskundigen had het veld allang gesloten moeten worden.

SoCalGas heeft een tweede boortoren geplaatst, een relief well, in een poging het lek via een omweg te dichten. Ook dat is tot nu toe niet gelukt.

Tweede boortoren naast de lekkende

SoCalGas zegt nu dat het lek op zo'n vroegst in februari of maart is gedicht. Maar de (nog overgebleven) inwoners van Porter Ranch kunnen daar niet op wachten. Ze hebben sinds begin dit jaar de steun van gouverneur Jerry Brown. Hij riep de noodtoestand uit voor Porter Ranch. Intussen blijven de inwoners protesteren.

Bewoners Porter Ranch eisen sluiting

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl