Koeien van een biologische boer mogen voor het eerst weer naar buiten
NOS Nieuws

Wakker Dier: meer gestunt met kiloknallers

Supermarkten hebben vorig jaar veel vaker gestunt met kiloknallers dan in 2014, zegt Wakker Dier. De organisatie maakt uit de folders van de zeven grootste supermarkten op dat het aantal aanbiedingen van vlees zonder het dierenwelzijnskeurmerk 40 procent hoger was.

De supermarkten gaan daarmee in tegen het overheidsbeleid en de wens van de Kamer, zegt Wakker Dier. Vorig jaar nam de Kamer een motie aan tegen het stunten met vlees door supermarkten. Volgens de organisatie laat de Kamer over zich heen lopen als ze niets doet tegen "het stunten met dierenleed en het opjagen van de consumptie van het dieronvriendelijkste vlees".

Wakker Dier ging de folders na van de supers Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Dirk, Lidl, Plus en Emté. Het aantal aanbiedingen van vlees mét een keurmerk verdubbelde weliswaar tot 712 keer, maar vier op de vijf aanbiedingen waren voor vlees zonder keurmerk. Biologisch vlees werd maar zelden aangeboden: 2,6 procent van het totale aanbod.

Verduurzamen

Jumbo laat in een reactie weten dat de keten volop bezig is met het verduurzamen van het assortiment. "Een groot deel van ons varkensvlees heeft al sinds september vorig jaar één ster van het Beter Leven Keurmerk", zegt een woordvoerder.

"Dit jaar zullen we dit aanbod verder vergroten. Het is de bedoeling in 2017 alleen nog duurzamer vlees in het schap te hebben, waar mogelijk voorzien van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming", aldus de Jumbo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl