Studenten tijdens de bezetting van het Maagdenhuis in februari 2015
NOS Nieuws

Coalitie verdeeld over zeggenschap voor studenten

De PvdA wil dat studenten veel meer te zeggen krijgen over hun onderwijs. De partij vindt een wetsvoorstel van eigen minister Bussemaker onvoldoende en komt daarom met een groot aantal verregaande aanscherpingen. Het spant erom of die voorstellen een meerderheid halen.

Vanmiddag is er in de Tweede Kamer een debat en de partijen zijn verdeeld over het onderwerp.

PvdA-Kamerlid Mohandis wil dat de minister zeker twintig aanpassingen doet. "Het wetsvoorstel van Bussemaker is een stap in de goede richting, maar ik wil daar een schep bovenop", zegt hij.

Bijten

Zo wil Mohandis dat studenten en personeel nieuwe bestuurders kunnen kiezen, hun vetorecht wordt uitgebreid, ze toegang krijgen tot alle informatie en dat er een student in het College van Bestuur komt. "De medezeggenschapsraad moet niet alleen kunnen blaffen, maar ook kunnen bijten", vindt hij.

Studentenorganisaties hebben meegeschreven aan de voorstellen. "De tijd van vrijblijvende adviezen is wat ons betreft voorbij. Studenten mogen echt wel wat vaker meebesturen, dat verbetert de kwaliteit van het onderwijs", zegt Linde de Nie, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg.

Maagdenhuis

Coalitiegenoot VVD moet daarentegen niets hebben van de plannen van de PvdA. "Ze gaan mee in de teneur van een handjevol Maagdenhuis-bezetters, vandaar al die voorstellen. Dit is terug naar de jaren 60 van de vorige eeuw", zegt VVD-Kamerlid Duisenberg.

Begin vorig jaar werd het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam bezet door een groep studenten. Die eisten meer democratie en transparantie op de universiteit. De bezetting leidde ook tot het aftreden bestuursvoorzitter Gunning.

Of de plannen van de PvdA een meerderheid halen in de Tweede Kamer, moet vanmiddag blijken tijdens het debat. De SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 voelen er wel wat voor. De VVD vindt als tegenstander het CDA en de PVV aan zijn zijde. Afgesplitste Kamerleden en de ChristenUnie kunnen daardoor een doorslaggevende rol hebben. Die partij heeft nog geen kant gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl