NOS Nieuws

250 mensen weg bij Xenos, zeker zes filialen dicht

Bij Xenos moeten de komende tijd 250 medewerkers weg. Zes of zeven filialen worden gesloten, heeft het bedrijf de medewerkers aan het begin van de avond laten weten.

In totaal heeft Xenos 3.500 medewerkers en zo'n 200 filialen in Nederland. Daarnaast heeft de keten nog 50 Duitse filialen. De ontslagen en sluitingen treffen alleen Nederlandse winkels.

Leidinggevenden

De maatregelen zijn onderdeel van een reorganisatie die volgens een woordvoerder nodig is "om de positie te versterken." Het CNV liet gisteren al weten dat het vreesde voor ontslagen.

Voornamelijk leidinggevende- en coördinerende functies zullen komen te vervallen. Volgens de woordvoerder zal Xenos z'n uiterste best doen om mensen te herplaatsen.

Vakbond FNV reageert teleurgesteld op de aankondiging van Xenos. Volgens bestuurder Jan Haagmans is het een voorbeeld van de crisis waar de retailsector in verkeert. "Er is een concurrentiestrijd gaande die alleen maar leidt tot verliezers."

Blokker

Xenos is onderdeel van het Blokker-concern. Daaronder vallen ook ketens als Blokker, Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit en Big Bazar. Het concern leed in 2014 een nettoverlies van 20 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een winst behaald van 61 miljoen euro. De omzet liep 1,1 procent terug tot een kleine 2,1 miljard euro. Over 2015 zijn nog geen cijfers bekend.

Blokker schrapte vorig jaar al de banen van 440 werknemers. Het concern wilde de winkels vernieuwen om de concurrentie beter aan te kunnen.

Xenos directeur Alex van Schaik: 'We hebben geleerd van de klant"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl