Arno Havenga
NOS Sport

Havenga: hier hebben we op gewacht

Hij prijst zich gelukkig dat Oranje in een poule zat met drie goede tegenstanders en dus al drie serieuze wedstrijden heeft kunnen spelen, maar bondscoach Arno Havenga beseft ook dat de EK waterpolo nu pas echt beginnen voor zijn vrouwen. "Dit is het moment waarop we gewacht hebben. Nu gaat het er echt om."

En dan doelt hij niet op de kwartfinale tegen Duitsland, die Nederland afgetekend met 19-2 won. Havenga kijkt al verder, naar de halve finale op donderdag en eigenlijk ook al naar de eindstrijd van vrijdag. Voor de nieuwe Europees kampioen ligt immers een olympisch ticket klaar en daarvoor is de vice-wereldkampioen naar Belgrado afgereisd.

"Ik denk dat we er goed voor staan en tot nu toe heel goed hebben gespeeld. Tegen Hongarije, Rusland en Griekenland hebben we een goed niveau gehaald. Ik ben zeer tevreden."

Grote favoriet

Tegen Griekenland werd de zege pas op de valreep veiliggesteld, maar Oranje wist zich toen al verzekerd van de groepswinst. Met gemakzucht en concentratieverlies als gevolg. Maar erkende toplanden als Hongarije (14-10) en Rusland (14-7) kregen geen grip op het sterke Oranje.

"Iedereen heeft het er al over dat wij de favoriet voor goud zijn. Dat is nieuw voor ons. Maar volgens mij gaan we daar heel goed mee om. Het is volgens ons ook wel realistisch. We hebben Italië en Spanje zien spelen. Dat zijn echt heel goede ploegen, maar wij zijn er echt van overtuigd dat wij beter zijn."

Geen twijfel

De opponent van Oranje in de halve finales is titelhouder Spanje, dat Rusland met 12-8 klopte en twee jaar geleden Nederland in de EK-finale met 10-5 de baas was. De Spaanse vrouwen grepen bovendien in 2012 olympisch zilver en een jaar later zelfs de wereldtitel.

"Een zeer degelijke ploeg", erkent Havenga. "Een goede ploeg met een heel goede midvoor. De afgelopen jaren is Spanje het enige land geweest in Europa waar we meerdere malen van verloren hebben. Maar we hebben ze hier zien spelen en dat heeft ons niet aan het twijfelen gebracht. De meiden hebben heel veel vertrouwen in zichzelf."

Havenga: ik denk dat we er goed voor staan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl