NOS Nieuws

Griepepidemie in Nederland

In Nederland heerst weer een griepepidemie. Afgelopen week raadpleegden 72 per 100.000 mensen de huisarts met griep. De week ervoor waren dat er 82 per 100.000.

"Meerdere mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, sommigen op de intensive care", zegt epidemioloog Wim van der Hoek van het RIVM. Die opnames zijn volgens hem gebruikelijk bij een griepgolf.

Van der Hoek is niet helemaal tevreden over het vaccin tegen de griep. "Het vaccin is niet bijzonder goed vergeleken met andere vaccins. Virussen veranderen elk jaar en de industrie heeft een half jaar nodig om een nieuw vaccin samen te stellen."

Mild

Volgens Van der Hoek zullen de meeste mensen milde klachten hebben. "Die kunnen waarschijnlijk gewoon herstellen." Maar bij kinderen met ademhalingsproblemen en mensen bij wie het lang aanhoudt adviseert hij contact met de huisarts op te nemen.

Het huidige virus is de H1N1-variant, die ook wel de Mexicaanse griep wordt genoemd.

Epidemie

Het RIVM spreekt van een griepepidemie als gedurende twee achtereenvolgende weken meer dan 51 op de 100.000 mensen zich met griep bij de huisarts melden. Van der Hoek: "Dan moet ook bij de monsters die bij de huisarts zijn afgenomen het influenza-virus worden geconstateerd."

Nederland heeft zo'n beetje elk jaar een griepepidemie. De afgelopen vijf seizoenen duurde die gemiddeld 12 weken. Vorig jaar was met 21 weken een uitschieter.

"Er zijn mensen opgenomen op de intensive care"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl