In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Waarschuwing voor draaikolken in de Waal bij Lent

Speelgoedbeer verdwijnt in draaikolk

De Stichting Watersport Nijmegen waarschuwt voor levensgevaarlijke draaikolken in de Waal. Omroep Gelderland schrijft dat de kolken ontstaan waar het Waalwater de nevengeul bij Lent instroomt. Wanneer het water hoog staat, worden de draaikolken gevormd aan de buitenzijde van de drempel, daar waar het water binnenkomt.

Begin december werd de nevengeul bij Lent geopend. De 3 kilometer lange geul moet zorgen voor een betere doorstroming bij hoogwater, waardoor het waterpeil in de Waal met 30 centimeter daalt. Tientallen huizen en bedrijven moesten voor de aanleg van de geul wijken.

Om aan te tonen hoe gevaarlijk de nevengeul is, gooide de stichting een teddybeer in het water. De beer was ongeveer net zo groot als een peuter en kwam vast te zitten aan het begin van de geul.

'Loslopende honden'

Over een paar maanden is het gebied toegankelijk voor wandelaars. De draaikolk en de sterke zuiging onderwater voor de inlaten is enorm. "Je bent kansloos als je in het water terecht komt", zegt woordvoerder Hans Platenburg. "Het is met name gevaarlijk voor loslopende honden die het water ingaan. Maar ook een eigenaar die een hond in nood wil helpen, loopt grote risico's.” Volgens de stichting is het ook voor vissers erg gevaarlijk.

Watersport Nijmegen heeft een brief aan de gemeente gestuurd om de situatie nog eens onder de aandacht te brengen. De gemeente heeft de brief doorgestuurd aan Rijkswaterstaat. Dat laat weten dat de rivier overal gevaarlijk is. "De sterke stroming is overal en grote binnenvaartschepen kunnen ook draaikolken veroorzaken. Zo'n nevengeul is gewoon levensgevaarlijk." De gemeente Nijmegen heeft waarschuwingsborden geplaatst.

Advertentie via Ster.nl