Een familielid van een slachtoffer bij het ziekenhuis in Charsadda
NOS Nieuws

Ooggetuigen Charsadda: ze schoten iedereen door het hoofd

Nu de terreuraanslag op een universiteit in het Pakistaanse Charsadda door het leger lijkt te zijn beëindigd, komen steeds meer ooggetuigen met hun verhaal.

Bij de aanval op de universiteit in Charsadda zijn zeker 21 doden gevallen, onder wie vier daders. Mogelijk waren in totaal tien terroristen actief, onbekend is nog welke groepering achter de aanval zit.

Gewapende mannen vielen de universiteit binnen en schoten op iedereen die ze zagen. Op dat moment zouden er zo'n 3000 studenten aanwezig zijn geweest.

Ooggetuigen denken dat het aantal doden nog veel verder oploopt. De 23-jarige student Naseer zegt dat hij 56 lichamen heeft geteld. Hij zag de schutters mannen en vrouwen neerschieten. "Ze schoten iedereen door het hoofd."

  • EPA
    Een gewonde man wordt behandeld in het ziekenhuis in Charsadda

Een ondernemer die het ziekenhuis in Charsadda bezocht, zag ambulances af en aan rijden. Volgens de man waren er vooral veel meisjes onder de gewonden.

Scheikundedocent strijdt tot dood

Onder de slachtoffers zou ook scheikundedocent Syed Hamid Hussain zitten. Ooggetuigen zagen dat hij werd doodgeschoten terwijl hij tegen de aanvallers streed. Een student vertelt dat Hussain hem had gewaarschuwd het pand niet te verlaten, kort nadat de eerste schoten waren gelost.

Hij had een pistool in zijn hand, vertelt de leerling tegen Pakistan Express Tribune. "Ik zag dat hij geraakt werd door een kogel. Twee militanten schoten op hem. Ik rende naar buiten en sprong over een muur heen." Een andere student vertelt ook dat de leraar op de aanvaller schoot. "We zagen hem vallen."

De aanval was goed getimed, zegt correspondent Joeri Boom. "De aanval vond plaats op het moment dat veel studenten in de grote hal bezig waren met het oefenen van een gedichtenvoordracht."

Pakistan heeft al lang te lijden onder terreur. De grotere universiteiten en lagere scholen zijn daarom goed beveiligd, vaak door paramilitairen van de overheid of particuliere beveiligers. "Maar in zo'n kleinere stad als Charsadda is de beveiliging veel slechter", weet Boom. "Universiteiten hebben weinig geld en de overheid zet de veiligheidsmaatregelen toch liever in bij de grote steden."

Zo grof is het al in Pakistan.

Correspondent Joeri Boom

Het gaat niet goed met Pakistan, concludeert Boom. De economie zit in het slop. "Veel mensen weten daar dat de enige kans om een beter leven te krijgen, een opleiding voor de kinderen is. Wie kan, stuurt zijn kinderen naar het buitenland."

Boom vermoedt niet dat terreurdaden als deze ouders ervan weerhoudt om hun kinderen de kans te geven om hogerop te komen. "Zo grof is het al in Pakistan. Mensen moeten om hun kinderen naar school te sturen, ze in gevaar brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl