Een topman in de financiële sector verdient soms tien keer meer dan een doorsnee medewerker.
NOS Nieuws

Salaris topman zes keer zo hoog als normale werknemer

Een topman van een groot bedrijf (met zo'n 1000 man personeel) verdient ongeveer zes keer zoveel als een gewone werknemer. En dat loonverschil wordt alleen maar groter, berekende het CBS.

Topverdieners van de duizend grootste bedrijven in Nederland verdienden in 2014 bruto zo'n 234.000 euro. Het gemiddelde jaarloon van werknemers komt uit op zo'n 33.000 euro, of bij een voltijdbaan: 48.000 euro.

Vooral in de financiële sector zijn de verschillen groot, maar ook bij techbedrijven, supermarkten en in de communicatiebranche zit er een behoorlijke kloof tussen de top en rest. Bij sommige bedrijven ontstaat het verschil juist doordat het loon van gewone werknemers relatief laag uitvalt, bijvoorbeeld als er veel jongeren bij het bedrijf werken.

In het onderwijs en in de zorg komen de salarisstrookjes het meest overeen. (Semi-)publieke instellingen moeten namelijk voldoen aan de Wet normering topinkomens. Die stelt grenzen aan de hoogte van de beloning.

Verbijsterd

CNV-vakbondsvoorzitter Maurice Limmen is naar eigen zeggen verbijsterd over de cijfers: "Zelfs tijdens de crisisjaren, waarin ongelofelijk veel mensen hun baan verloren en werknemers vaak op de nullijn terechtkwamen, heeft de top weer eens goed voor zichzelf gezorgd. Zo kan het niet langer." Limmen pleit ervoor om in de cao's afspraken op te nemen over een vaste verhouding tussen het hoogste en laagste inkomen.

"Die verhouding hoeft echt niet in elke organisatie of sector gelijk te zijn. Er is best ruimte voor verschillen. Zo zou je kunnen afspreken dat die verhouding in een multinational anders ligt dan in een bedrijf in het mkb, of bij een overheidsorganisatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl