De politie controleert bezoekers van de inspraakavond
NOS Nieuws

Rustige inspraakavond over azc in 'vesting Heesch'

Een inspraakavond over het gemeentelijke plan om een azc te vestigen in de Brabantse plaats Heesch is vanavond stukken rustiger verlopen dan de betoging die er gisteren werd gehouden. Toen kwam het tot botsingen tussen tegenstanders van het azc-plan en de politie, maar vanavond was er niemand op straat.

Er was veel politie op de been in de buurt van café 't Tunneke, dat hermetisch was afgesloten en waar schermen voor de ramen waren neergezet. Binnen werden ongeveer 80 mensen bijgepraat over de plannen. Er waren ook raadsleden van de gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt, en mensen van onder meer het COA en Vluchtelingenwerk.

De meeste aanwezigen waren omwonenden van de plaats waar het azc volgens de gemeente moet komen. Wie naar de discussie-avond wilde, moest zich aanmelden en legitimeren en er waren hekken en detectiepoortjes neergezet. Ongeveer honderd mensen hadden zich aangemeld, maar niet iedereen kwam opdagen.

Zware veiligheidsmaatregelen bij inspraakavond Heesch

"Het zag er echt uit als een vesting", zei NOS-verslaggever Theo Verbruggen. De inspraak- en informatieavond in café 't Tunneke verliep rustig, maar dat neemt volgens Verbruggen niet weg dat er veel verzet is tegen het plan. Verschillende omwonenden reageerden na afloop sceptisch of zeiden dat ze met vragen van het kastje naar de muur worden gestuurd. De burgemeester stond voor het eerst deze week de pers te woord. Ze is blij met hoe de avond verlopen is.

Burgemeester Marieke Moorman (PvdA)

Veel mensen in Heesch vinden een opvangcentrum voor 500 asielzoekers te groot en pleiten voor het verspreiden van de asielzoekers over dorpen.

Donderdag is er nog een inspraakavond. Dan zijn alle inwoners van Heesch welkom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl