De Poolse premier Beata Szydlo in het Europees Parlement
NOS Nieuws

Poolse premier verdedigt omstreden wetten

Polen heeft op geen enkele manier het Europees recht geschonden. Dat zei de Poolse premier Beata Szydlo in het Europees Parlement in een debat over twee omstreden wetten die onlangs zijn aangenomen.

De Europese Commissie stelt een onderzoek in vanwege zorgen over een wet die de macht en onafhankelijkheid van het Constitutioneel Hof in Polen zou inperken. Ook een nieuwe mediawet die de Poolse publieke omroep volgens sommigen muilkorft, leidt tot bezorgdheid in Brussel.

Vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans had het vandaag in Straatsburg over een dreigende systematische ondermijning van de rechtsstaat in Polen. "De regering kan zich niet verschuilen achter nationale soevereiniteit als EU-waarden aantoonbaar in het gedrang zijn."

Premier Szydlo reageerde daar fel op. "De kernwaarden van Europa zijn onvervreemdbaar voor Polen, daar hebben we altijd voor gevochten. De grondwet is heilig in Polen en die wordt ook niet geschonden."

Correctie

De wet over het hof is volgens haar niet meer dan een correctie op besluiten van de vorige regering.

Szydlo verdedigde de mediawet met de verzekering dat die wet journalisten in staat stelt om apolitiek, pluralistisch en objectief verslag te doen. "De onafhankelijkheid van de publieke omroep is gewaarborgd."

Diverse parlementariërs reageerden erg kritisch op haar betoog. Zij stelden dat de Poolse regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) misbruik maakt van haar meerderheid in het parlement.

Onvoldoende

Volgens Timmermans moet het geschil dringend worden opgelost. De Poolse reactie is tot nu toe onvoldoende om de zorgen weg te nemen, zei hij.

EU-president Donald Tusk, zelf een Pool, zei dat hij het Brusselse onderzoek naar de wetten volledig steunt. Gisteren zei hij nog dat hij er niet erg enthousiast over was.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders pleitte voor een diepgaande analyse van de feiten. "Ik concludeer uit de gevoeligheid van dit debat dat er behoefte is aan een echte dialoog." Hij noemde onafhankelijke media een onmisbaar element voor een democratische samenleving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl