De gezochte RAF-terroristen Daniela Klette, Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg
NOS Nieuws

RAF-terroristen van weleer keren terug als grijze criminelen

Ze waren al bijna vergeten, de overgebleven leden van de Rote Armee Fraktion. Maar door twee mislukte overvallen staan drie RAF-terroristen weer volop in de schijnwerpers. Ze zijn inmiddels ver in de vijftig, maar niet minder gevaarlijk: bij de overvallen gebruikten ze kalasjnikovs en zelfs een anti-tankwapen.

De drie RAF-leden zijn Daniela Klette, Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg. Ze waren nog tieners toen de eerste en tweede generatie RAF-terroristen aanslagen pleegden op Amerikaanse militairen, politici en andere bobo's. Hun daden hielden Duitsland in de greep. De 'rode herfst' van 1977, toen de RAF de voorzitter van de Duitse werkgeversvereniging vermoordde en een aan de RAF gelieerde terreurbeweging een Lufthansa-toestel kaapte, staat de Duitsers in het geheugen gegrift.

Terugblik op terreurdaden van de RAF

Het drietal heeft niets te maken met die acties. Klette, Staub en Garweg hoorden bij de derde generatie, die actief was van begin jaren 80 tot 1993. De RAF pleegde in die periode tien moorden, onder meer op de Amerikaanse militair Edward Pimental en bankdirecteur Alfred Herrhausen. In slechts één geval werden RAF-leden veroordeeld.

Klette, Staub en Garweg worden verdacht van een aanslag op een gevangenis in Weiterstadt, bij Frankfurt. In de nacht van 27 maart 1993 lieten RAF-terroristen daar 200 kilo aan explosieven ontploffen. Er vielen geen gewonden, omdat de gevangenis nog niet was geopend. Maar van het pand bleef niets over.

1 miljoen D-mark

De aanslag op de gevangenis was het laatste wapenfeit van de RAF. Vijf jaar later hief de organisatie zichzelf op. Klette en Staub vielen nog één keer op, toen ze in 1999 in Duisburg een miljoen Duitse mark buitmaakten bij een overval. Sindsdien waren ze spoorloos.

Tot nu. Na mislukte overvallen in Gross Mackenstedt en Wolfsburg, in juni en december vorig jaar, werden dna-sporen van het drietal gevonden.

Vermiste RAF-terroristen pleegden overval

Duitse media speculeren dat de oud-RAF'ers in geldnood zitten en door gewelddadige acties aan geld willen komen. Ze reageren in ieder geval even verrast als gefascineerd op het nieuws.

De RAF is om de zoveel tijd weer onderwerp van gesprek in Duitsland. In 2007 en 2008 was er een publiek debat rond de geplande vrijlating van de RAF-kopstukken Brigitte Mohnhaupt en Christian Klar. Het tweetal was veroordeeld tot vijf keer levenslang voor betrokkenheid bij moorden en aanslagen in de jaren 70. Omdat ze nooit berouw hadden getoond, was er veel verzet tegen hun vrijlating.

De nu 66-jarige Mohnhaupt kreeg na haar vrijlating in 2007 een nieuwe identiteit. Ze leeft van een bijstandsuitkering. In een interview zei Mohnhaupt in 2011 dat ze de Duitse overheid, waartegen ze zo lang had gevochten, dankbaar was voor haar nieuwe leven. "Ze hebben best veel voor me gedaan", zei ze. Klar (63) kwam ruim een jaar later vrij. Hij woont in Berlijn, meer is over hem niet bekend.

Opsporing Verzocht

De Duitse justitie doet nog steeds onderzoek naar terreurdaden van de RAF. De mislukte overvallen in Gross Mackenstedt en Wolfsburg worden mogelijk aan die lange lijst toegevoegd.

De overvallen staan vanavond centraal in de Duitse variant van Opsporing Verzocht, het ZDF-programma Aktenzeichen XY Ungelöst. Politie en justitie hopen de RAF-terroristen met tips van het publiek eindelijk op het spoor te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl