Op veel scholen in en om Amsterdam moeten de wieltjes uit de schoen worden gehaald
NOS Nieuws

Amsterdamse basisscholen willen af van 'gevaarlijke' wheelies

Op basisscholen zie je ze steeds meer: 'heelys' of 'wheelies'. Dat zijn schoenen met wieltjes eronder, waardoor je kunt lopen én skaten. Leuk voor de leerlingen, maar veel scholen vinden het gevaarlijk. Daarom zijn ze al op bijna de helft van de basisscholen in en rond Amsterdam verboden.

Juf Saskia van de Karel Eykman School in Amstelveen zag het meerdere keren gebeuren: kinderen met heelys die struikelden over het tapijt en vielen. In haar groep 8 alleen al hebben zo'n tien kinderen de schoenen met wieltjes.

Steeds meer scholen verbieden wheelies

Vanwege de struikelpartijen geldt nu de volgende regel: binnen moeten de wieltjes uit de schoenen worden gehaald. Op het schoolplein mogen de wieltjes wel onder de schoenen, maar ook daar wordt het afgeraden.

"Wij vinden het gevaarlijk en daarom willen we geen heelys in de klassen zien", zegt Saskia. Ze wijst ook op de verantwoordelijkheid van ouders. "Als jij vindt dat je kind daarmee kan spelen, dan is het prima. Kinderen mogen dus op heelys naar school komen, maar in de les gaan ze uit."

Met het verbod wil de school ernstige ongelukken voor zijn, zoals die op een andere school in Amsterdam wel gebeurden. Zo brak een meisje haar scheenbeen nadat ze met haar wheelies onderuit was gegaan.

De leerlingen zijn verdeeld over het verbod. Sommige kinderen begrijpen het wel, anderen niet. "Ik vind het goed dat het op school niet mag", zegt Julius. "Het tapijt gaat ervan kapot en je kunt er hard mee vallen."

Dionne heeft minder begrip voor het verbod. "Ik vind het een beetje overdreven", zegt ze. "Het is je eigen verantwoordelijkheid."

Het NOS Jeugdjournaal deed ook onderzoek in de rest van Nederland. Daaruit blijkt dat een op de tien scholen de schoenen heeft verboden. Een aantal scholen denkt wel na over regels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl