Opel zou geschrokken zijn van het dieselschandaal en sommige modellen voorzien van nieuwe software
NOS Nieuws

Belgische journalisten: Opel past stiekem software aan

Opel zou in het geheim de Zafira Tourer uit 2014 een software-update geven om tot een lagere uitstoot van schadelijke gassen te komen. Die update wordt uitgevoerd als de auto's naar de garage moeten voor iets anders. De eigenaren krijgen niets te horen van de update, terwijl de auto wel aan vermogen inlevert, meldt de Belgische omroep VRT op basis van eigen onderzoek.

Opel ontkent dat er technische aanpassingen worden doorgevoerd om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. In een schriftelijke verklaring stelt het hoofdkantoor in Duitsland dat er inderdaad updates worden doorgevoerd, maar dat die niets te maken hebben met de uitstoot van stikstofoxide of CO2.

Vijf keer meer

De VRT liet bij twee Opel Zafira's op drie manieren de uitstoot meten. De auto's bleken tot vijf keer meer uitstoot te produceren dan volgens de Europese norm is toegestaan, zegt de omroep.

Vervolgens werden de auto's met een smoes naar de garage van een Opeldealer gebracht. Na terugkeer uit de garage werden dezelfde uitstoottests opnieuw uitgevoerd. Daaruit bleek dat de schadelijke uitstoot van de auto's met tientallen procenten was gedaald. Ook was het vermogen van de wagens afgenomen, meldt de VRT.

Met een geheime camera werd vastgelegd dat garagemedewerkers bevestigen dat ze een update doorvoeren. Ze waren daar naar eigen zeggen mee gestart nadat het schandaal met de sjoemelsoftware bij Volkswagen naar buiten was gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl