De rechter voor aanvang van de uitspraak in de zaak-Endstra
NOS Nieuws

Drie verdachten in zaak-Endstra vrijgesproken

De rechtbank in Amsterdam heeft drie mannen die verdacht werden van betrokkenheid bij de moord op Willem Endstra vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had celstraffen van 14 en 16 jaar tegen de mannen geëist.

Volgens het OM hebben de mannen geholpen bij de liquidatie op de vastgoedmagnaat twaalf jaar geleden. Zo zouden ze het kantoor van Endstra maandenlang in de gaten hebben gehouden en op de uitkijk hebben gestaan op de dag van de moord. Maar de rechter acht dat niet bewezen en dus gaan alle drie de verdachten vrijuit.

"Er zijn geen technische sporen gevonden en de aanwijzingen die er zijn, zijn onvoldoende om de verdachten direct te linken aan deze moord", zei persrechter Polly van Dijk op NPO Radio 1.

'Kroongetuige onbetrouwbaar'

Bovendien vond de rechter de verklaringen van kroongetuige Hidr. K. niet betrouwbaar. "Op sommige punten zegt hij niet altijd hetzelfde en er zijn getuigen die andere dingen zeggen dan dat hij zegt. Ook zijn er soms feiten die anders zijn dan dat hij vertelt," aldus Van Dijk.

De verklaringen van Hidr K. worden ook gebruikt in de zaak tegen Willem Holleeder, maar volgens de rechtbank staan de twee zaken los van elkaar. "De rechtbank zegt heel duidelijk dat deze kroongetuige niet moet worden weggezet als een leugenaar of een fantast, maar we hebben voor deze zaak geconstateerd dat hij onbetrouwbaar is."

Holleeder

Willem Endstra werd op 17 mei 2004 bij zijn kantoor in Amsterdam doodgeschoten. De vermoedelijke schutter was een Rus, die in 2012 in zijn cel overleed aan een hersenbloeding.

Endstra werd op het moment van de moord verdacht van witwassen en werd ook wel 'de bankier van de onderwereld genoemd'. Hij was een bekende van Willem Holleeder, die een gevangenisstraf heeft uitgezeten voor het afpersen van Endstra.

Het OM ziet Holleeder als opdrachtgever van de moord. Hij is geen verdachte in deze zaak, maar wordt in een apart proces berecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl