Militairen nemen beveiligingsmaatregelen rond het conferentiecentrum
NOS Nieuws

Wereldleiders in Davos praten over robots en 3D-printen

Het is een bijeenkomst letterlijk en figuurlijk op hoog niveau, de jaarlijkse ontmoeting van staatshoofden, regeringsleiders, zakenlui, wetenschappers en journalisten. Woensdag komt het gezelschap bij elkaar in de wintersportplaats Davos, hoog in de Alpen.

Dit jaar telt het World Economic Forum (WEF) 2500 deelnemers die in 300 sessies over de economie en de wereldpolitiek praten.

Sinds 1971 brengt de Duitse economie professor Klaus Schwab zakenmensen en politici bijeen in het oosten van Zwitserland. Waar het toen vooral over de wereldeconomie ging onder de naam European Management Forum, is 'Davos' sinds 1987 vooral een informele ontmoetingsplek voor wereldleiders.

Davis is de beste plek om je kennis te delen en te toetsen.

Vanessa Evers van de Universiteit Twente

Professor Vanessa Evers van de Universiteit Twente is een van de weinige Nederlandse wetenschappers die dit jaar in Davos zijn. In het IdeasLab spreekt ze over sociaal intelligente robots. Zij is er voor het eerst en ziet enorme kansen. "De belangrijkste opinie- en beleidsmakers zijn daar bij elkaar. Het is dus de beste plek om je kennis te delen en te toetsen. De bijeenkomst waar ik spreek is volgeboekt."

Evers doet onderzoek naar de sociale kant van robots. Hoe kunnen robots en mensen samenwerken? "Heel concreet gaat het dan bijvoorbeeld over de vraag of en hoe robots agressie kunnen herkennen. Dat is iets wat je zou kunnen inzetten bij het onderzoek naar de gebeurtenissen in de Nieuwjaarsnacht in Keulen", zegt ze voor haar vertrek naar Davos.

De wetenschapper weet niet precies wie er bij haar in de zaal zullen zitten. Ze heeft de gastenlijst bekeken en daar staat koningin Máxima ook op. Wie weet komt zij ook wel naar de bijeenkomst van Evers. "Dat zou ik wel erg leuk vinden!"

Bekende deelnemers dit jaar zijn onder anderen de Amerikaanse vice-president Joe Biden en zijn vrouw Jill. En uit de Verenigde Staten komen ook ministers, onder wie John Kerry van Buitenlandse Zaken.

Veel landen sturen hun premiers: David Cameron uit Groot-Brittannië, Manual Valls uit Frankrijk, Justin Trudeau uit Canada en Ahmet Davutoglu uit Turkije. Namens Nederland gaan naast koningin Máxima premier Rutte en de ministers Schippers, Dijsselbloem en Ploumen.

Grote bedrijven sturen hun ceo's. Zo reizen Mary Barra van General Motors, Satya Nadella van Microsoft, Hiroaki Nakanishi van Hitachi en Tidjane Thiam van Credit Suisse naar Davos af.

Het thema van dit jaar is de vierde industriële revolutie. Denk daarbij aan 3D-printen, robots en zelfrijdende auto’s. Naast economie en financiën wordt er ook gepraat over actuele thema's. In de wandelgangen gaat het ongetwijfeld over de vluchtelingencrisis, de aanpak van terrorisme en klimaatverandering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl