Een kind in een van de 900 vluchtelingenkampen in Libanon
NOS Nieuws

VN-panel wil rampentoeslag op entreekaartjes

Er zijn steeds meer mensen aangewezen op humanitaire hulp vanwege rampen en oorlogen. Om al die hulp te kunnen bekostigen, is volgens de VN jaarlijks 14 miljard euro extra nodig. Dat geld zou kunnen worden binnengehaald met een toeslag op kaartjes voor sportwedstrijden en concerten, op vliegtickets en op benzine.

Dat is het advies dat een VN-werkgroep vandaag heeft uitgebracht en dat in Dubai bekend is gemaakt door secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Het idee achter de 'rampentoeslag' keek de werkgroep af van een succesvolle toeslag op vliegtickets in tien landen die tussen 2006 en 2011 in totaal 1,6 miljard euro opleverde voor de bestrijding van aids, malaria en tuberculose in arme landen.

Toename

In haar rapport schrijft de werkgroep dat er jaarlijks 23 miljard euro wordt uitgegeven aan humanitaire hulp. Dat geld gaat naar grofweg 125 miljoen mensen die slachtoffer zijn van natuurrampen of oorlogsgeweld.

Die 23 miljard is meer dan twaalf keer zoveel als de 1,8 miljard euro die in het jaar 2000 nog aan humanitaire hulp werd uitgegeven. Dit bedrag zal bovendien de komende jaren nog verder stijgen, zo verwacht de VN. Er zou jaarlijks minstens 37 miljard euro nodig zijn.

"We hebben een uitzonderlijk en steeds groter wordend probleem", aldus Kristalina Georgieva, namens de EU lid van de werkgroep. "Het goede nieuws is dat de wereld nog nooit zo genereus heeft gegeven aan mensen in nood. Het slechte nieuws is dat onze edelmoedigheid nooit eerder zo ontoereikend is geweest."

Een toeslag van 5 of 10 cent op bijvoorbeeld voetbalkaartjes voelt niemand in zijn portemonnee, zo denkt zij, maar zou een groot verschil kunnen maken bij de financiering van humanitaire hulp.

Islam

Over vier maanden wordt in Istanbul de eerste humanitaire VN-top gehouden. Daar, zo hoopt de werkgroep, kunnen regeringen zich vrijwillig opgeven voor deelname aan deze 'solidariteitstoeslag'.

Moslimlanden wordt gevraagd 'islamitische sociale financiering' aan te wenden. Volgens Georgieva zou de zakat, de jaarlijkse donatie die veel moslims vanuit hun geloof verplicht zijn te maken, hiervoor gebruikt kunnen worden. Als moslimlanden daar één procent van opzij zetten, zou dit al tussen de 3 en 5 miljard euro opleveren.

Ban Ki-Moon presenteert een VN-rapport over humanitaire hulp

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl