Bill Gates was in 2015 volgens Forbes nog altijd de rijkste man ter wereld
NOS Nieuws

62 rijksten bezitten evenveel als armste helft wereldbevolking

Het totale vermogen van de hele wereld komt steeds meer en steeds sneller in handen van een steeds kleinere groep mensen. 62 mensen hebben nu evenveel vermogen als de armste helft van de wereldbevolking bij elkaar. Dat staat in een rapport van Oxfam Novib. Vijf jaar geleden ging het nog om 388 mensen.

Het vermogen van de rijkste 62 mensen is de afgelopen vijf jaar met 500 miljard dollar gegroeid naar 1760 miljard dollar. Het vermogen van het armste deel van de wereldbevolking daalde met 1000 miljard dollar, ofwel 41 procent.

De ontwikkelingsorganisatie komt met deze cijfers in het rapport An Economy for the 1% aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos. Daar komt de politieke en economische elite van de wereld deze week samen.

Volgens Oxfam Novib is de ongelijkheid tussen de rijksten en de rest van de wereld de afgelopen twaalf maanden spectaculair gegroeid. De ontwikkelingsorganisatie dacht vorig jaar nog dat de rijkste 1 procent pas in de loop van 2016 meer zou bezitten dan de rest van de wereld. Maar dat kwam in de loop van vorig jaar al uit.

Oxfam roept de wereldleiders die deze week in Davos bijeenkomen op om meer aandacht aan de groeiende ongelijkheid te besteden. Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib: "Het is een schande dat armoede in stand wordt gehouden terwijl extreme ongelijkheid blijft toenemen. Een belangrijke oorzaak is het perverse belastinggedrag van extreem rijke mensen en internationale bedrijven. Regeringsleiders moeten politieke moed tonen en een einde maken aan de kwalijke rol van belastingparadijzen."

"Ook via Nederland kunnen bedrijven op grote schaal belasting ontwijken", zegt Karimi. "Nederland moet met andere landen samenwerken en een einde maken aan belastingparadijzen. Dat levert essentiële belastinginkomsten op die nodig zijn om armoede en ongelijkheid te bestrijden."

Het begrip 'the 1%', waarvan het rapport spreekt, kwam in zwang tijdens de Occupy Wall Street-protesten in New York in 2011. Betogers wilden aandacht voor de groeiende inkomensverschillen in de VS. Daar is het inkomen van een gemiddelde werknemer sinds 1980 nauwelijks gestegen, terwijl dat van de top bijna 1000 procent steeg.

Inkomensontwikkeling in de VS

Uit het rapport van Oxfam Novib komen ook andere trends achter de grotere ongelijkheid naar voren. Zo krijgen werknemers een steeds kleiner aandeel van het nationale inkomen, dit geldt voor bijna alle landen. Het merendeel van de laagstbetaalde werknemers is vrouw.

Verder komen overheidsbudgetten onder druk te staan door de massale belastingontwijking en de vlucht van kapitaal naar belastingparadijzen. Overheden proberen dat op te vangen door bezuinigingen op publieke dienstverlening of het verhogen van de indirecte belastingen, zoals de btw. Dit raakt vooral weer de laagstbetaalden.

De 62 rijkste mensen staan in de Forbes-lijst van miljardairs die het blad jaarlijks opstelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl