President Erdogan legde eerder deze week bloemen op de plaats waar bij een zelfmoordaanslag tien mensen omkwamen.
NOS Nieuws

Tien Syriërs vast om aanslag Turkije

In afwachting van een proces tegen hen, moeten tien Syriërs van een rechtbank in Istanbul de cel in. Zij worden ervan verdacht banden te hebben met de man die dinsdag een zelfmoordaanslag pleegde bij de Blauwe Moskee in die stad. Daarbij kwamen acht Duitse toeristen en twee anderen om het leven.

De tien worden op een latere datum berecht. Zij maakten deel uit van een groep van zeventien Syriërs die door de politie was opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. Zes van hen zijn vandaag weer vrijgelaten, één verdachte is minderjarig en moet wellicht voor een andere rechtbank verschijnen.

De aanslag werd dinsdag gepleegd door een Syriër die lid zou zijn geweest van terreurbeweging IS. Na de aanslag, die nog niet is opgeëist, opende de politie een klopjacht op IS-sympathisanten in Turkije.

Behalve de achttien Syriërs werden de afgelopen dagen nog 59 andere mensen opgepakt, onder wie drie Russen. Later stelden de Turkse autoriteiten dat deze groep bij nader inzien geen banden leek te hebben met de aanslagpleger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl