Britse soldaten tijdens een training in de Saudische woestijn in 1991
NOS Nieuws

Britse veteranen eisen meer onderzoek naar Golfsyndroom

Tienduizenden veteranen van de Golfoorlog hebben nog steeds last van hun gezondheid. Precies een kwart eeuw na het begin van de oorlog pleit een Britse organisatie vandaag opnieuw voor meer onderzoek naar het Golfsyndroom.

Volgens The Royal British Legion,die veteranen bijstaat, zouden 33.000 mensen last kunnen hebben van uiteenlopende klachten die veroorzaakt zijn door hun diensttijd in de Golfoorlog. Sommige veteranen hebben last van chronische vermoeidheid, anderen van spierpijn, uitslag of cognitieve problemen. Al die klachten worden samengevat onder de noemer 'Golfsyndroom'.

"We weten nog steeds niet hoe we deze ziektes kunnen behandelen", zegt The Royal British Legion, een organisatie die veteranen bijstaat. De organisatie wil dat het Verenigd Koninkrijk meer geld uittrekt voor onderzoek. "We moeten leren begrijpen hoe we hun kwaliteit van leven kunnen verbeteren", aldus een verklaring.

Verder moet er een plek komen waar veteranen terechtkunnen als ze de resultaten van wetenschappelijk onderzoek willen zien. In de Verenigde Staten wordt meer onderzoek gedaan naar de klachten van golfveteranen.

Toch is nog steeds niet helemaal duidelijk waar die door veroorzaakt worden. De vaccinaties die militairen kregen zouden de boosdoener kunnen zijn, maar het is ook mogelijk dat de klachten veroorzaakt worden door blootstelling aan chemische stoffen of door vervuild drinkwater. Volgens sommige artsen worden de lichamelijke klachten veroorzaakt door psychisch lijden als gevolg van de oorlog.

Terugblik Golfoorlog 1991

Vandaag 25 jaar geleden begon de Golfoorlog. In januari 1991 voerde een coalitie van onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk het eerste luchtbombardement uit om Irak uit Koeweit te verdrijven. Ook Nederlandse militairen vochten mee.

Onderzoek laat volgens de Britse krant The Guardian zien dat de militairen die in de Golf meevochten vaker last hebben van klachten die geassocieerd worden met het Golfsyndroom dan andere veteranen. Ook kampen de militairen van Desert Storm vaker met een posttraumatische stress-stoornis dan andere veteranen.

De Britse minister van Defensie laat aan The Guardian weten dat het ministerie veel geld uittrekt voor wetenschappelijk onderzoek en dat ontwikkelingen in de VS nauwlettend in de gaten worden gehouden. Elk nieuw onderzoeksvoorstel is welkom, voegt hij daar nog aan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl