Een gasveld in Iran
NOS Nieuws

'Nederlandse bedrijven nog niet direct naar Iran'

Nederlandse bedrijven zullen met het opheffen van de sancties tegen Iran nog niet direct en probleemloos handel kunnen drijven met het land. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel) waarschuwt dat er nog enkele obstakels zijn.

"Het zal enige tijd duren voor Iran weer aangesloten is op het internationale betalingsverkeer", aldus Ploumen. "Ook blijft een aantal sancties in stand die in het verleden zijn afgekondigd vanwege de mensenrechtenschendingen in Iran. Dat zal dus beperkingen geven."

De minister wijst er verder op dat de sancties weer kunnen worden ingesteld als Iran de afspraken schendt.

Brandstoffen, landbouw en water

Ploumen zegt dat Nederland stapsgewijs het contact met Iran zal herstellen. De ambassade in Teheran kan advies geven aan bedrijven, helpen bedrijfskansen in kaart te brengen en contact leggen met Iraanse bedrijven.

De minister ziet kansen voor Nederlandse bedrijven in de watersector, de landbouw en de olie- en gasindustrie. "De Iraanse markt, met ruim 77 miljoen inwoners, biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven."

Handelsbetrekkingen aanhalen

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken bracht in september een bezoek aan Iran. Hij was de eerste Nederlandse minister die het land bezocht sinds 2001.

Met zijn ambtgenoot Zarif en president Rohani had Koenders het toen onder meer over het aanhalen van de handelsbetrekkingen.

Minister Koenders met de Iraanse president Rohani

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl