Frustratie bij John van den Brom (l) en assistent Dennis Haar in Spanje
NOS Voetbal

AZ wil de ondergrens minder vaak aantikken

Het seizoen begon zo mooi voor AZ met enkele spetterende wedstrijden in de voorrondes van de Europa League. Maar die lijn werd niet doorgetrokken in de competitie. De nummer drie van vorig seizoen moet het nu doen met de twaalfde plaats. Dat moet beter, te beginnen met een zege bij Roda JC zaterdagavond.

Speler Joris van Overeem ziet toch wel enkele pluspunten. "Hoewel we ons niet gekwalificeerd hebben voor de knock-outfase van de Europa League, hebben we het in Europa wel goed gedaan. We zitten nog in de beker met een gunstige loting (HHC Hardenberg thuis, red.). Dat zijn de doelstellingen die we hebben waargemaakt. In de competitie ging het met ups, maar helaas vooral met downs."

"We hebben heel veel doelpunten tegen gekregen. Verdedigend lag het te vaak open. Dan werden we in de counter verschalkt. De organisatie moet dus beter en daar wordt aan gewerkt."

John van den Brom (l) met spits Mounir El Hamdaoui in Spanje

Europees voetbal

AZ-trainer John van den Brom sluit zich aan bij Van Overeem. "De wisselvalligheid heeft een grote rol gespeeld. We hebben te vaak de ondergrens aangetikt in vergelijking met de goede momenten en wedstrijden. In de Europa League hebben we hele mooie wedstrijden gespeeld. Dan is het jammer dat je daarvan in de competitie te weinig terugziet."

"We hadden hoger kunnen en moeten staan", vindt Van den Brom. "Maar ons einddoel is nog altijd haalbaar: Europees voetbal. Hoe mooi dat is, hebben we dit seizoen kunnen zien."

Joris Overeem met de handen in het haar

Ziek en vertrokken

Van den Brom hervat de competitie met een fikse puzzel. Hij kan mogelijk in de uitwedstrijd tegen Roda JC geen beroep doen op doelman Gino Coutinho en de aanvallers Muamer Tankovic en Mounir El Hamdaoui. "De dokter meldde me vrijdagochtend dat ze alle drie ziek zijn. Het is niet ernstig, ze hebben geen koorts. Maar ik houd er wel rekening mee dat ze er in Kerkrade niet bij zijn.'' Van den Brom mist in elk geval de geblesseerde Fernando Lewis en Jop van der Linden.

Daarnaast ontbreekt uiteraard ook verdediger Jeffrey Gouweleeuw die deze winterstop werd overgenomen door het Duitse FC Augsburg. "We kijken naar de opties om deze transferperiode een vervanger te halen. Ook omdat we niet weten hoe lang de blessure van Van der Linden nog gaat duren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl