De koektrommel
NOS Nieuws

Doofpot? Urn? Koektrommel? Verbazing over Nederlands EU-cadeautje

Is het een urn? Een doofpot? Of toch gewoon een koektrommel. Verschillende Europarlementariërs zijn verbaasd over het cadeautje dat ze van Nederland kregen ter ere van het voorzitterschap van de EU.

"Het is een raar, plastic, zwart ding", oordeelt Hans van Baalen (VVD) in Met het Oog op Morgen. "Het kan ook niet gewoon staan, want er zit een soort tuitje onder. Als het ding recht zou staan, zou je er suikerklontjes of koffiepads in kunnen stoppen. Het zal niemand boos maken, maar het zal ook niemand blij maken."

Olaf Stuger van de euro-kritische PVV twittert dat Nederland "er nu al een potje van maakt".

Premier Rutte neemt de controverse voor lief en zegt dat hij van tevoren niet is ingelicht. "Het is een cadeau dat ik uit de volle overtuiging heb gegeven en waar ik achter sta", lacht hij. "Als je mooie cadeaus geeft, moet er ook over gesproken worden."

Hij denkt dat Dutch Design het uitgangspunt is geweest voor het cadeau. "Zonder twijfel. Dat zit in alles wat met het voorzitterschap te maken heeft: sober, goedkoop. Het zal in ieder geval geen duur ding zijn geweest."

Bakeliet

Ontwerper Roderick Vos hoort de kritiek "met een grote glimlach" aan. Hij ontwierp acht verschillende presentjes ter ere van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Naast deze koektrommel bijvoorbeeld ook een kandelaar, een vaas, glazen en chocolaatjes.

Vos zegt dat alle ontwerpen zijn geïnspireerd door voorwerpen op schilderijen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. "Dit is een interpretatie van de ouderwetse voorraadbus, zoals je die vroeger in de Hollandse keuken had staan. Daar heb ik een moderne vorm van gemaakt."

De koektrommel is gemaakt in een van de laatste bakelietfabrieken van Nederland. "Dat is een fantastisch materiaal. Veel mooier dan dat ordinaire plastic dat je heden ten dage ziet."

Als je Nederland op de kaart wil zetten, moet je iets geven waarvan iemand zegt: 'ah, dat is aardig'.

Hans van Baalen

Het enthousiasme van Vos kan Van Baalen toch niet bekoren. Hij vindt de koektrommel geen goede pr voor ons land. "Als je Nederland op de kaart wil zetten, moet je iets geven waarvan iemand zegt: 'ah, dat is aardig'."

Zo heeft hij zelf nog een stropdas die hij van Slovenië kreeg, toen dat land voorzitter van de Europese Unie was. "Die draag ik nog wel eens. Dit cadeau zetten we in de kast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl