Jitse Akse poseert met een wapen op een foto die op zijn Facebookpagina staat
NOS Nieuws

Steunbetuigingen voor IS-bestrijder Jitse Akse

De Nederlandse oud-militair die is opgepakt omdat hij in Syrië IS-strijders zou hebben gedood, krijgt op internet veel steunbetuigingen. De Facebook-pagina 'Justice for Jitse' was rond 16.00 uur vanmiddag al bijna 13.000 keren geliket, een petitie had al ruim 18.000 handtekeningen opgehaald.

"Deze pagina is opgericht om Jitse Akse te steunen", schrijft de initiatiefnemer van de Facebook-pagina. "Of iets goed of slecht is beslist de rechtbank. Ook wij keuren geweld op eigen initiatief ten aller tijden af!!"

De 47-jarige Akse vocht van februari tot november in Syrië tegen IS met de Koerdische strijdgroep YPG. De laatste weken zou hij als sluipschutter hebben gewerkt. Omdat zijn eenheid in de winter niet vecht, keerde hij tijdelijk terug naar Nederland.

Afgelopen woensdag werd Akse door de politie in Arnhem opgepakt. De rechter-commissaris liet hem gisteren weer vrij, op voorwaarde dat hij in Nederland blijft en zich elke week op het politiebureau meldt.

Medaille

"Dat is te gek om los te lopen omdat je helpt de vijand te doden", schrijft iemand op de Facebook-pagina. "Ik ben zelf veteraan, en durf wel te zeggen, dat heel veel veteranen jou steunen. Petje af voor deze man", reageert een ander. Anderen vinden dat A. voor zijn daden juist een medaille verdient.

Tegen de Leeuwarden Courant zei Akse voor zijn arrestatie al dat hij op steun rekende als hij zou worden aangehouden. "Mocht ik worden opgepakt, dan staat binnen de kortste keren het Binnenhof vol. Ik heb al zo veel steunbetuigingen gehad voor het goede werk dat ik doe. De meeste steun komt uit de veteranenwereld. Ook mijn Facebook staat er vol mee."

Geen eigenrichting

Het Openbaar Ministerie benadrukt dat mensen niet voor eigen rechter mogen spelen. "De Nederlandse wetgeving geeft, afgezien van heel uitzonderlijke situaties zoals zelfverdediging, burgers niet het recht om zelf over te gaan tot het gebruik van geweld. Het doden van IS-strijders kan daarom leiden tot een strafrechtelijke vervolging voor moord."

Het OM vindt dat de zaak van Akse niet te vergelijken valt met de strijd van Nederlandse militairen die in Irak tegen IS vechten. "Deze inzet gebeurt op verzoek van de Iraakse regering. Dat vormt een rechtsgrond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl