NOS Nieuws

Nog vier Franse proefpersonen in zorgelijke toestand

In de Franse stad Rennes verkeren nog vier mensen die deelnamen aan een proef met een pijnstiller in zeer zorgelijke toestand. Drie van hen hebben volgens een Franse arts onherstelbare schade opgelopen. Als ze het al overleven, zullen zij gehandicapt blijven, zegt de arts.

Eerder werd al bekend dat een andere, vijfde deelnemer hersendood is verklaard. Een zesde ligt ter observatie in het ziekenhuis.

Onderzoek

De Franse minister Touraine van Volksgezondheid heeft de zes slachtoffers bezocht in het ziekenhuis. Familieleden zijn geschokt, zei ze.

Touraine zei verder dat de pijnstiller op geen enkele manier verkrijgbaar is. Justitie in Frankrijk onderzoekt nu of er fouten zijn gemaakt door het laboratorium, Biotrial, waar de proef werd gehouden. Volgens de minister heeft Biotrial een goede reputatie.

Geen cannabis

In totaal deden aan de proef negentig mensen vrijwillig mee. De meesten van hen kregen een veel lagere dosis, verspreid over een langere periode. De zes die in het ziekenhuis belandden kregen juist een hoge dosis van de pijnstiller.

Er waren berichten dat het middel cannabis bevatte, maar dat is volgens Touraine niet het geval.

De fabrikant van het middel, Bial, zegt in een verklaring dat een eerdere test onder 108 mensen geen ernstige gevolgen had. Bial zegt zich bij de proef aan alle regels en wetten te hebben gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl