NOS Nieuws

IGZ onderzoekt fabrikant schildklierpil

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt de plotselinge leveringsstop van het medicijn Thyrax door het farmaceutische bedrijf Aspen. Volgens een woordvoerder kijkt de inspectie vooral of de producent er genoeg aan heeft gedaan om te voorkomen dat het medicijn voor schildklierpatiënten op korte termijn niet meer beschikbaar is.

Eerder deze week waarschuwde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen dat het middel na 1 februari niet meer geleverd kan worden. De fabrikant heeft de productie verhuisd, maar de nieuwe fabriek in Duitsland is nog niet klaar. In Nederland gebruiken 350.000 mensen het medicijn. Zij komen mogelijk in problemen als het tijdelijk niet meer beschikbaar is.

Apotheken geven minder medicijnen mee dan normaal

Als de producent naar het oordeel van de inspectie in gebreke is gebleven, dan betekent dat een overtreding van de Geneesmiddelenwet. De woordvoerder kan nog niet zeggen welke sanctie daarop staat.

'Meer dan vervelend'

Minister Schippers van Volksgezondheid zegt dat bedrijven goed moeten omgaan met belangen van patiënten. "Een bedrijf moet heel zorgvuldig nadenken over het verplaatsen van productie en over de voorraden, zeker bij deze patiënten. Of dat gebeurd is weet ik niet, de inspectie onderzoekt dat nu."

Ze benadrukt dat er in binnen- en buitenland voldoende alternatieven zijn die worden vergoed. "Maar het omzetten naar een ander medicijn is een heel vervelend traject. Ik kan me goed voorstellen dat patiënten dat meer dan vervelend vinden."

Schippers: meer dan vervelend voor patiënten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl